Борис Джонсън: Иранската ядрена сделка може да бъде заменена от нова, постигната от Тръмп

Британският премиер отказа да предостави правомощия на шотландското регионално правителство за произвеждане на референдум за независимост

| Свят

Британският премиер Борис Джонсън призова днес американския президент Доналд Тръмп да замени иранската ядрена сделка със свое ново споразумение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ако ние се откажем от ядреното споразумение, нека тогава да позволим то да бъде заменено, и то със сделка на Тръмп", каза Джонсън пред Би Би Си.

Иран напусна ядрената сделка, ще се опита да произведе атомно оръжие

Той визираше споразумението за ядрената програма на Иран, постигнато между великите сили и Техеран през 2015 г., от което САЩ се оттеглиха преди повече от година и половина, обявявайки го за лошо.

Днес Джонсън заяви, че ако стане възможно ядрената сделка да бъде заменена със сделка на Тръмп, това би било голямо придвижване напред. Той припомни, че президентът Тръмп се справя отлично с договарянето на сделки. Премиерът каза, че от американска перспектива споразумението за иранската ядрена програма е с пропуски и че освен това то изтича и е било договорено от предишния президент Барак Обама.

"От тяхна гледна точна (тази на американците), то има много, много недостатъци", добави Джонсън.

Британският премиер освен това заяви, че Великобритания не очаква по-нататъшна ескалация на конфликта около Иран, допълва ТАСС.

Малко по-късно Борис Джонсън изпрати на шотландския първи министър Никола Стърджън писмен отговор, с който отхвърля молбата й за предоставяне на правомощия за произвеждане на референдум за независимостта на Шотландия, предаде Ройтерс.

Подобен референдум не може да бъде произведен без съгласието на британското правителство.

Никола Стърджън отправи през декември писмено искане към Джонсън за започване на преговори или за предоставяне на правомощия на регионалното правителство на Шотландия да организира референдум, припомня Ройтерс.

"Не мога да се съглася с искането за предоставяне на правомощия, които ще позволят произвеждането на нови референдуми за независимост", пише Джонсън в отговора си на Стърджън, който бе публикуван от британския премиер в Туитър.

Джонсън припомня, че идеята зад организирания през 2014 г. референдум за независимост в Шотландия е била вотът да е един в рамките на едно поколение.

Ако бъде произведен нов референдум за независимост, политическият застой в Шотландия от последното десетилетие ще продължи. Време е всички ние да работим за единството на Обединеното кралство, изтъква Джонсън в писмото си до шотландския първи министър.

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още