Боил Банов: Не виждам основание за промяна на Закона за киното

| България, Общество

Не виждам основание за промяна на Закона за киното, заяви министърът на културата Боил Банов по повод на призива на стотици филмови дейци да се наложи президентско вето върху текстовете, приети на 17 февруари от депутатите. Според тях нововъведенията са с „ретрограден характер“, а схемата за финансиране третира „преференциално комерсиалния успех“.

„Не виждам основание за президентско вето, той ще прецени, ще го посъветват. Важни промени се приеха, които водят до много повече средства и възможности за развитието на цялата индустрия“, каза Банов пред bTV и уточни, че филмовите дейци трябва конкретно да посочат какво ги притеснява в текстовете.

Писмо до политиците, които управляват културата ни

Министърът на културата посочи, че промените, свързани с финансирането, са балансирани. По думите му са запазени схемите за кинопроизводство, като бюджетът им е увеличен с 10 млн. лв. Той отхвърли твърденията, че промените ще доведат до административен произвол и корупция в бранша.

Киното от 2003 г. чака промяна в този закон, всеки има гледна точка. Като тръгнат нещата, всеки ще разбере, че е балансирано и е добре за бранша. Това е все едно аз да напиша едно писмо, че след като г-н Хекимян е станал директор, това ще доведе до по-голяма корупция. Представете си колко е абсурдно, посочи министърът.

Банов заяви, че по закона е работено две години, като консултации са проведени с кино дейците. Той призна обаче, че са били добавени текстове след разговорите и именно това е довело до напрежение в сектора. Министърът предположи, че писмото може да идва във връзка с предстоящите избори. Ресорният министър уточни, че единствената точка, която го притеснява, е за броя зрители, обвързваща последващо финансиране. Впоследствие обаче бройката е била направена символична.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още