Бойко Рашков ще предостави на новия парламент данни за подслушванията

Рашков заяви, че разполага с информация, коренно различна от тази на държавното обвинение

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков ще предостави на новия парламент данни за подслушванията, които по думите му прокуратурата не иска да оповести. Рашков заяви, че разполага с информация, коренно различна от тази на държавното обвинение, което преди дни обяви, че незаконни подслушвания на политици не е имало.

Вицепремиерът коментира и новото обвинение, което намиращият се в Дубай бизнесмен Васил Божков получи от прокуратурата. По думите на Рашков, с това си действие прокуратурата е помогнала на Божков да избегне екстрадицията. 

Божков е обвинен за извършване на подривна дейност, отново искат екстрадицията му

Фактът, че прокуратурата сама проверява себе си е красноречив за проверката, коментира служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Преди два дни държавното обвинение обяви, че не е имало незаконно подслушване на политици. Днес вицепремиерът заяви, че разполага с информация, коренно различна от тази на прокуратурата. Рашков уточни, че ще предостави данните си на Народното събрание след като се сформира комисия по казуса:

„Тогава ще станат известни неща, които прокуратурата не иска, не желае да оповести, защото според моето дълбоко убеждение, тя е предприела действие единствено в услуга на предишните управляващи, по такъв начин прокурорите са се ангажирали, убеден съм в това, не без благословията на главата на прокуратурата, в услуга на политическото ръководтсво до 4 април в нашата страна.“

В отчет на дейността си специализираната прокуратура посочи, че е повдигнала обвинение на бизнесмена Васил Божков за политическо престъпление, чрез което за втори път е поискала екстрадицията на Божков от Дубай. Според Бойко Рашков това действие на държавното обвинение е допринесло за спокойното пребиваване на Божков в Обединените арабски емирства.

Съществуват ли доказателства за нарушения от страна на Гешев?

„Щом е обвинен в политическо престъпление, възниква въпросът доколко една екстрадиция, която се е поискала вчера, за неговото предаване, ще се реализира. Тъй като по дефиниция нито една държава - съвременна, цивилизована, не предава искани лица за политически престъпления. Но оттам възниква въпросът - желае ли българската прокуратура действително да работи с този човек да го приведе тук в страната, за да може да се извършат тук с него процесуално-следствени действия или по този начин завинаги осигурява възможност на Васил Божков да пребивава извън България необезпокояван.“

Силовият министър заяви, че се надява депутатите в 46-тото Народно събрание да сформират едно стабилно правителство.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още