Блокират Банско заради коронавируса

Забранява се влизането и излизането от Банско, поставят зимния ни курорт под карантина. Това обяви генерал майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг.

До 20 ч. на 18 март всички жителили на Банско ще могат да се приберат по домовете си, а тези, които са в хотелите, ще имат 24 часа да ги напуснат, иначе ще трябва да останат под карантина. Карантината е за срок от 2 седмици, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

В Щаба се затвърди мнението, че ски курортите се превръщат в застрашено място за разпространение на коронавируса. В резултат на това бе прекъснат ски сезонът. В Банско се наблюдава притеснително положение. От този час се въвеждат следните мерки там - забранява се влизане и излизането от града. Лицата с постоянен настоящ адрес, които се намират извън града, могат да се приберат до 20 часа. Заповедта е дълга и третира всички възможни ситуации, коментира ген. Мутафчийски.

Забранява се излизането по улиците на всички жители на град Банско, освен ако не е належащо. За основателна причина се приема, когато се касае посещение на магазин за хранителни стоки, аптеки, банки,застрахователни институции, бензиностанции. Никой не може да влиза в Банско, освен товарни автомобили, които доставят хранителни стоки, стоки от първа необходимост, лекарства, здравните инспектори, полицейските служители, служители на пожарна безопасност, медицински лица, обясни още проф. Мутафчийски.

Кирил Домусчиев е с положителна проба за Covid-19

На територията на курорта има 200 чуждестранни туристи, каза външният ни министър Екатерина Захариева. Вече сме се свързали с посолствата на съответните държави, добави тя.

По-рано днес стана ясно, че случаите на коронавируса у нас вече са 81.

81 души у нас вече са с коронавирус

Има разширяване в точките в страната - вече има пациент в Ловеч, в Перник - двама, иначе основно са съсредоточени в София, както и Плевен, Габрово, има и пациент под наблюдение в Лом. Два случая са се потвърдили и от Благоевград.

Вижте още:

Обединеното кралство се бори с коронавируса по различен начин? Не е точно така

Близост по време на коронавирус

Вярата като "лекарство"

Живот по време на коронавирус

Всичко най-актуално по темата за коронавируса ТУК

За повече новини ни последвайте в страниците ни във Фейсбук и в Туитър

Абонирайте се и за канала ни в YouTube

Прочетете още