Бизнесът поиска 190 лв. компенсация за цените на тока за декември

Продължаване на програмата за компенсиране на бизнеса за скъпия ток поискаха от Асоциацията на индустриалния капитал

Компенсация в размер на 190 лв. към декемврийските сметки за ток на бизнеса поискаха от Асоциацията на индустриалния капитал. Предложението бе направено като допълнителна точка в дневния ред на Съвет за тристранно сътрудничество.

Председателят на Асоциацията Васил Велев припомни, че  през октомври и ноември право на подпомагане от 110 лв. на мегават час са имали 630 000 небитови потребители на свободния пазар.

Продължаване на програмата за компенсиране на бизнеса за скъпия ток поискаха от Асоциацията на индустриалния капитал. Причината за това е нарастването на цените на електроенергията.  

КНСБ заплаши с прoтести, ако има шоково съкращаване в държавната администрация

Васил Велев председател на Асоциацията допълни, че работодателите са предложили още от 1 януари да се разработи ново ценово решение на КЕВР, което да се съобрази с реалностите  и прогнозната пазарна цен, която вместо 119 лв. да е от порядъка на 300 лв.

По време на Съвета за тристранно сътрудничество бяха обсъдени промени в три данъчни закона - върху намалението ДДС върху определени стоки и услуги заради пандемията; за корпоративното подоходно облагане и за акцизите и данъчните складове.

Бизнесът и синдикатите не постигнаха съгласие по това да бъде удължена мярката, с която се намалява ДДС-то от 20% на 9% за някои стоки и услуги. Според синдикатите до момента бюджетът е загубил 250 млн. лв без да има пряк ефект върху покупателната стойност на населението.

От КТ „Подкрепа" поискаха корпоративният данък да бъде увеличен на 15%, а КНСБ - на 12%, като тук общо съгласие има за превръщането му в данък печалба. Според синдикатите така държавата ще разполага с повече средства за социални разходи и за мерки в подкрепа на сектори.

Ваня Григорова допълни, че синдикатите са получили уверение, че ще бъдат навременно запознати с бюджета за 2022 г.

Чуйте повече в прикачения звуков файл

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още