Бивша служителка на НОИ източила 3 млн. лева с фалшиви документи за пенсиониране

Схема за източване на НОИ с фалшиви документи за пенсиониране разкри полицията в Пловдив съвместно с Районната прокуратура в града на тепетата.

62-годишната жена, напуснала Осигурителния институт през 2009 година и основала фирма за пенсионни услуги. Заедно с дъщеря си и мъжът, с когото живее на семейни начала, искали пари от граждани под претекст, че ще доплатят липсващия им стаж за пенсиониране. Жената прибирала парите и изготвяла фалшиви документи.

„Елементарна, но ефективна схема“, описа цялата организация районният прокурор Чавдар Грошев.

Със схемата жената е ощетила НОИ с над 3 милиона лева. За момента е установено, че ощетените лица са 18. Те давали суми на жената в размер между 3 и 16 хил. лева. 

Тримата – жената, дъщеря й и мъжът, с когото живее на семейни начала, са арестувани вчера. При претърсванията са иззети множество доказателства, поясни директорът на полицията Йордан Рогачев.

„Иззети са печати, компютърни конфигурации, бланки и др.“

От мазето на жената са иззети и 260 досиета на граждани, които бившата служителка на НОИ откраднала преди да напусне Института. Те са използвани за фалшификатите.

Повдигнати са обвинения и на тримата задържани за измама в големи размери, за което могат да получат между 1 и 8 години затвор, аккто и конфискация на половината имущество.

Предстои да им бъде поискан постоянен арест.

Прочетете още