Бивш шеф на РИОСВ-Плевен е в ареста заради участие в престъпна група

| България, Плевен | dnews

От изявление на говорителя на главния прокурор - Сийка Милева във връзка с проведена акция на територията на страната, стана ясно, че Специализирана прокуратура осъществява ръководство и надзор върху разследването по наказателно производство, образувано в началото на месец януари тази година, за организирана престъпна група, в която участват и длъжностни лица - зам.-министър на околната среда и водите, както и бивш директор на РИОСВ - Плевен.

Заместник-министър на екологията и още петима - в ареста

В тази връзка, на 28-ми май по разследването са извършени претърсвания и изземвания в над 40 адреса на територията на цялата страна - в София, Ботевград, Правец, Пловдив, Плевен, Монтана, Перник, Смолян и села в област Кюстендил.

Спецакция на прокуратура и ДАНС в МОСВ

В действията по разследването са участвали прокурори и следователи от Специализирана прокуратура, разследващи полицай при СДВР, служители на ДАНС и жандармерията.

Към момента са приобщени множество писмени и гласни доказателства и доказателствени средства, от които се установява, че със съдействието на зам.-министъра на околната среда и водите са били издавани нотификации за внос на отпадъци основно от Италия.

Доказателствата сочат, че той индиректно е оказвал натиск върху служителите от дирекциите за съгласуване на нотификации на определени фирми, въпреки че те не са отговаряли на необходимите изисквания. Служителите, които са отказали да съдействат са били освобождавани или принуждавани да напуснат МОСВ.

Жандармерията с акция в имоти на братя Бобокови

От прокуратурата обясниха, че всяко дружество, което генерира опасен отпадък, е длъжно в рамките на една година да го изнесе извън България или да го предаде на друго българско дружество за последваща преработка и оползотворяване. За да изнесе опасния отпадък извън България, обаче, дружеството трябва да получи нотификация от Министерство на околната среда и водите. Според събраните доказателства по досъдебното производство зам.-министърът на околната среда и водите е отказвал издаването на такива нотификации и по този начин е принуждавал производителите да предават опасните отпадъци на посочени и определени от него дружества, които имат разрешение да извършват последващата преработка на територията на Република България.

От тази схема се е възползвало търговско дружество, което има изградена рециклираща фабрика в Монтана, за преработка на акумулатори от която се получават опасни отпадъци. Първоначално те били изнасяни за Германия, където имало изградена лицензирана мощност за оползотворяване, без да се застрашава околната среда.

За тази услуга обаче била заплащана висока цена, която допълнително се оскъпявала от транспортни разходи. С цел спестяване на голяма част от тези разходи, дружеството започнало фиктивно да оползотворява отпадъците си, като започнало да изпраща опасните отпадъци на контролирани дружества с фиктивна дейност, като по пози начин спестявали голяма част от разходите си, генерирали големи печалби и избягвали плащането на данъчни задължения в големи размери.

Към настоящия момент се извършват действия по разследването, като за срок от 24 часа по закона за МВР са задържани 6 лица, сред които са зам.-министърът на околната среда и водите и бившият директор на РИОСВ - Плевен.

ДАНС и Спецпрокуратурата проверяват и РИОСВ-Пловдив

Прочетете още