Бивш шеф на ДАНС е задържан за незаконен лов (обновена)

Задържани са още трима, а сред тях е бивш собственик на футболния отбор Витоша Бистрица

Бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев, който оглавяваше агенцията по времето на управлението на Бойко Борисов, е задържан за бракониерство. През изминалата нощ заедно с още няколко души Георгиев е ловувал незаконно в гората до благоевградското село Сушица. Ловците са задържани след като при полицейска проверка в джиповете им органите на реда са открили ловни оръжия, голямо количество патрони и убито диво прасе. Заедно с бившия шеф на ДАНС в ареста са още един настоящ служител на агенцията за национална сигурност, както и собственикът на футболен клуб „Витоша” Бистрица.

След сигнал за незаконен лов в близост до село Сушица, получен около 2 часа през нощта, полицията е спряла за проверка два високопроходими автомобила по пътя Симитли – Благоевград. В колите са открити ловни оръжия, множество патрони, както и отстреляна дива свиня.

Ловците са задържани, а един от тях се оказва бившият шеф на Държавната агенция за национална сигурност Димитър Георгиев, който оглавяваше агенцията по време на управлението на Бойко Борисов. Заедно с него незаконно са ловували още един настоящ служител на ДАНС, както и собственикът на футболния отбор „Витоша” Бистрица Сергей Ташков. Сред задържаните е и служителят на държавно горско стопанство Симитли Владимир Петров.

Държавното горско стопанство в Симитли уточнява, че фирма на футболния собственик е сключила договор със стопанството за ловен туризъм. За конкретния нощен лов, заради който се стигна до арести, обаче, няма нито заявка, нито разрешително, нито надлежно оформени документи, а това прави лова незаконен, категорични са от стопанството.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков коментира случая. Той информира, че задържаният настоящ служител на ДАНС работи в правния отдел на службата.

В края на месец май служебният кабинет предложи отстраняването на Димитър Георгиев от поста шеф на ДАНС. Тогава служебният министър-председател Стефан Янев заяви, че Георгиев е вземал политически мотивирани решения. 

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още