Без селфита и GPS проследяване на уроците по кормуване

Без селфита и GPS проследяване на практическите уроци по шофиране. Отменя се и заповедта на министъра на образованието за увеличаване на часовете по кормуване от 31 на 42.

Това е резултатът от протеста на автоинструктори, който блокира бул. "Цар Освободител" в столицата за около четири часа.

„Победата“, както я нарекоха организаторите, беше обявена след срещи в просветното и транспортното министерство.

Въвеждане на информационна система за подготовката на водачите, часовете по кормуване и за провеждането на изпита планира Министерството на транспорта. Това беше обявено през октомври миналата година. Част от системата е  мобилно приложение, което се качва на телефоните на инструктора и курсиста, посочи тогава ресорният министър Росен Желязков.

Срещу тази промени се обявиха организаторите на днешния протест  - Националният автоинструкторски съюз, Българският автоинструкторски съюз и Съюзът на българските автомобилисти.

Министърът на транспорта заяви, че системата за проследяване и контрол няма да се въведе за обучението, а само за изпита. На 15 ноември миналата година обаче министърът на образованието Красимир Вълчев е издал заповед за увеличение на броя на часовете по кормуване от 31 на 42, в която пише, че тя ще влезе в сила при промяна в наредбата за обучение на водачи и когато се внедри система за контрол, обясни пред Дарик Малинка Бондаренко от СБА.

"Това означава, че те имат намерение да внедрят системата за контрол на обучението. Освен всичко останало, ние заподозряхме корупционни механизми във въвеждането на тази система."

Договорът за изработка на системата е подписан докато нормативните промени все още са се обсъждали в работната група, затова възниква въпросът знаели ли са предварително собствениците на тази фирма, че изработката ще бъде възложена точно на тях, заявиха от Съюза на българските автомобилисти.

Така се стигна до днешния протест. Той започна по обяд на площад "Александър Батенберг" в София, където автоинструктори от цялата страна паркираха десетки учебни автомобили и блокираха движението.

Последва среща в образователното министерство, след която зам.-министърът на образованието Таня Михайлова заяви:

"Тази заповед и в момента не е в сила. Смятам, че не трябва да се фиксираме върху формата."

Протестиращите се отправиха към транспортното министерство, където без да даде изявление влезе и излезе министърът на образованието Красимир Вълчев. За да съобщят резултатите излязоха председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова, която ще оглави новата работна група за промяна на правилата за обучение на водачите, и директора на изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски.

Победата с мегафон обяви председателят на Националния автоинструкторски съюз Стефан Малковски.

"Отменя се заповедта, ще има нова работна група и преразглеждане. Мисля, че постигнахме това, което решихме."

А на въпрос на Дарик за съмненията за корупция, породени от факта, че договорът за системата е подписан още докато са се обсъждали законовите промени, Бойко Рановски отговори:

"Система не е разработвана. Възложено е разработване единствено на концепция, като тя не включва само контрол, а цялостно дигитализиране на документацията. Това, че изпълнителят тества нещо, ние не сме възлагали да го тества. Ние искаме да ни предложи цялостна концепция по водене на електронни документи, както и контрол. Ако браншът се обедини, че иска да има промяна поне в електронните документи, ние сме съгласни да я въведем и това ще бъде абсолютно безплатно," посочи Рановски.

Прочетете още