Без сандвич с шунка след Брекзит

Екатерина Катрачева с още информация:

Нидерландските гранични власти конфискуват сандвичи с колбаси и други храни за лична консумация от британски шофьори, пише ВВС. Това се налага заради новите правила след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Пътници от трети страни нямат право да внасят месо и млечни продукти на територията на общността. 

Репортаж на нидерландска телевизия показва граничната проверка на британски шофьор. 

“След Брекзит вече не е позволено да носите определени храни в ЕС, като месо, плодове, зеленчуци, риба и други”, казва проверяващият и пита дали увитите във фолио сандвичи са с колбас. Оказва се, че са с шунка, а това означава, че подлежат на конфискация.  

Какъв ще бъде резултатът от Брекзит? Доза Оптимизъм

Изненадан британецът пита, дали може да задържи хляба, но отговорът е: “Не. Всичко ще бъде конфискувано - добре дошли в Брекзит, господине. Съжалявам!

След официалната раздяла на 31 декември Обединеното кралство спря да следва правилата на ЕС и в сила влязоха нови регулации за пътуванията, търговията, имиграцията и сътрудничеството в сферата на сигурността. Британското правителство публикува указания за шофьорите, пътуващи в Общността, предупреждавайки ги за допълнителните ограничения за личния внос, пише Би Би Си.

Не могат да се носят “продукти с животински произход, като тези, които съдържат месо или млечни продукти с изключение на определени количества сухо бебешко мляко, детска храни, специални храни, както и специално обработени храни за домашни любимци.”

Настъпи краят на сагата Брекзит

На уебстраницата си Европейската комисия посочва, че забраната се налага, тъй като такива продукти продължават да са реална заплаха за здравето на животните на територията на Съюза. От институцията уточняват, че опасни патогени, които причиняват болести при животните биха могли да се съдържат в месото, млякото и произведените от тях продукти. 

Нидерландската митническа агенция пък публикува снимка на конфискувани храни на фериботния терминал Хук с информация за новите правила и призив да се предотврати разхищението на хранителни продукти и забавянето на граничния контрол. 

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още