Без „чисти“ болници от COVID-19 в Смолянско

Няма да има лечебно заведение на територията на област Смолян, което да не приема болни с COVID-19, съобщават от Областният кризисен щаб. Причината да не бъде спазена заповедта на министъра на здравеопазването е спецификата на региона и лечебните заведения, коментираха от Областния кризисен щаб. Областта разполага с една единствена многопрофилна болница в Смолян и още три общински в Девин, Златоград и Мадан, като последните не разполагат с реанимации и не могат да поемат тежки случаи. Същевременно в областната болница не може да се приемат само болни с коронавирус и да се пренебрегнат другите хора, които се нуждаят от болнична помощ.

„Имаме готовност, при нужда всички болници да отделят 50 % от капацитета си за лечението на болни с COVID-19“, коментира областният управител Недялко Словов.

Според него има изготвен алгоритъм за прием на пациенти в региона, който се спазва и на този етап има много добра комуникация между лечебните заведения.

„Има натиск в болницата. В петък сме приели 22 – ма пациенти. Средно приемаме от 10 до 15 души. На този етап се справяме“, коментира д-р Марин Даракчиев – изпълнителен директор на МБАЛ – Смолян.

На този етап в лечебното заведение се лекуват 5-ма на интензивно лечение и 34 с доказана коронавирусна инфекция, но се чакат резултатите и на други проби на пациенти, които в момента са настанени в болницата.Според д-р Даракчиев, има и не единични случаи, при които се забелязва разминаване на резултатите от антигенните тестове и ПСР – тестовете. При някои първият е положителен, пациентите са с пневмонии, но в последствие се оказва, че ПСР – ра им е отрицателен.

Прочетете още