Белоградчик тържествено отбеляза 143 години от Освобождението

На тържеството присъстваха Борис Николов – кмет на община Белоградчик, г-н Боян Минков – председател на Общинския съвет,  Свещеноиконом Рафаил - архиерейстки наместник на Белоградчишка духовна околия,  г-н Антон Трифонов – заместник кмет на Община Белоградчик, граждани и гости на града.

Отец Рафаил отслужи панахида в памет на загиналите в освободителната Руско– турската война, след което тържествено бе издигнат трикольора на Република България под звуците на националния химн.

За значимостта на 3-ти март за всеки българин и цената на извоюваната свобода, саможертвата на хиляди знайни и незнайни български, руски, румънски герои, акцентира в словото си г-н Б. Николов – кмет на община Белоградчик.

Призив да почитаме празниците си и преодолеем различията, да знаем и помним паметта на загиналите, отбеляза в словото си г-н Боян Минков - Председател на Общински съвет Белоградчик: „Аз съм сигурен, че в не един белоградчичанин тече кръвта на Първул Станков, Цоло Тодоров, Дядо Божин и на другите знайни и незнайни белоградчичани, дали живота си, жертвали имуществото си и с дали всичко, което имат, за да можем ние днес да живеем свободно”.

Тържеството продължи с кратък рецитал на участници от клуб „Млади възрожденци” с ръководител Соня Петрова при СУ „Христо Ботев” и фолклорна вариация на възпитаници на Школата народни танци към Детски комплекс – Белоградчик, с ръководител Зорница Иванова.

Венци и цветя в памет на загиналите поднесоха Общинска администрация Белоградчик, Общински съвет, граждани и гости на града.

Прочетете още