Беларуската полиция арестува около 100 души на протест в Минск

В публикувано вчера изявление на полицията се съобщава, че в столицата са били създадени човешки вериги с до 30 участници, без да се съобщава точния брой на участниците

| Свят

Полицията на беларуската столица Минск арестува около 100 души, създали човешки вериги в протести срещу президента Александър Лукашенко, предаде Асошиейтед прес.

Мъж се самозапали пред сградата на беларуското правителство в Минск

В публикувано вчера изявление на полицията се съобщава, че в столицата са били създадени човешки вериги с до 30 участници, без да се съобщава точния брой на участниците. Протестиращите държаха червено-бялото знаме, символ на опозицията срещу Лукашенко и скандираха "Върви си!"

Нова серия от почти всекидневни протести започна през август, след като беше обявено, че Лукашенко е спечелил шести президентски мандат. Според опозицията изборите са били фалшифицирани. Протестите, някои от които имаха 100 000 и повече участници, бяха най-сериозното предизвикателство пред властта на беларуския президент, който подтиска опозицията и запазва икономиката в предимно съветски стил от 1994 г. насам.

Протестите отслабнаха след настъпването на зимните студове и вчерашните протести бяха първите за тази година.
Според защитници на човешките права от началото на протестите в Беларус бяха задържани над 30 000 души и някои от тях са били подложени на брутален побой. 

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още