Беларуската опозиционна лидерка Тихановска с призив за помощ към Франция

Тя заяви, че е готова да се срещне с президента Макрон "по всяко време"

| Свят, Общество

Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска призова днес Франция да използва цялата си тежест, за да помогне за разрешаването на политическата криза в страната й. Тя заяви, че е готова да се срещне с президента Макрон "по всяко време", предаде Франс прес.

"Беларусите се нуждаят от нова енергия, за да продължат напред", каза тя при пристигането си в Париж. "Призовавам Франция и президента Макрон да действат решително в търсене на решение на беларуската криза", добави опозиционерката, която сега живее в изгнание в Литва. Тихановска подчерта също "тежестта" на Франция на международната сцена.

В Париж опозиционната лидерка ще проведе поредица от разговори до събота. Днес тя каза, че няма насрочена среща с френския президент, но добави, че ще се радва да се срещне с него, в който и да е ден и по всяко време", каза тя.

Атакувахме Франция и населението, но нямаше нищо лично в това, заяви Салах Абдеслам

Тихановска ще бъде приета от министъра на външните работи Жан-Ив Льо Дриан днес, от председателя на Сената Жерар Ларше и други членове на парламента, както и от кмета на Париж Ан Идалго в събота.

Френският президент Еманюел Макрон бе първият западен лидер, който се срещна с опозиционерката през септември 2020 г. във Вилнюс, месец след спорното преизбиране на беларуския президент Александър Лукашенко. Френският лидер обеща да помогне за посредничеството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в кризата в Беларус, но това обещание засега остава неизпълнено.

Тихановска вече бе приета това лято от германската канцлерка Ангела Меркел в Берлин, от американския президент Джо Байдън на 27 юли във Вашингтон и от британския премиер Борис Джонсън през август, припомня АФП.

"Франция има чудесни дипломати. Те биха могли да поемат отговорността да организират посредническата платформа за преговори с режима", предложи днес беларуската опозиционерка. Тя призова за засилен натиск срещу Лукашенко, за да спре той репресиите и да започне диалог с опозицията с оглед произвеждане на нови избори.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още