„Правителството от последните 9 месеца, ние отвана сме определили като вредно и се радваме, че тази 9-месечна агония приключва. Декларирахме, че това управление е порочно и трябва да се отива на избори - там да определя суверенът“. С тези думи Ивайло Вълчев от ИТН върна третия мандат за съставяне на правителство неизпълнен на президента Румен Радев. 

Вълчев благодари на държавния глава за доверието, но уточни:

„Изборите са най-висшата форма на демокрация, ще задържим тази папка само няколко секунди. Това е най-правилното за България. Оттук нататък нека да решават хората“, каза Вълчев.

Той заяви, че от ИТН напълно разбират трудната ситуация, в която президентът е бил поставен, след като управляващите са направили „тези напълно ненужни промени в Конституцията -  промени, срещу които ИТН гласува“.

Президентът от своя страна упрекна управляващите в разминаване между предизборните обещания и действията.

„Един от най- големите пороци на това управление беше драстичното разминаване преди и по време на изборите и сглобката впоследствие. Надявам се, че всичко това ще послужи за един урок на всички, за говоренето на едно по време на избори и за правенето на друго след това, винаги се плаща цена“, каза президентът.

Той обясни, че започва поредица от срещи с всички потенциални министър-председатели, като е отложил наситената си международна програма, за да ускори процеса по назначаване на служебен кабинет. 

След промените в Конституцията възможностите на държавния глава за избор на служебен премиер да са ограничени. Изборът му е сведен до шефа на Народното събрание, управителя или подуправителя на БНБ, председателя или зам.-председателя на Сметната палата и омбудсмана или заместника му. След сряда последната опция отпадна, тъй като ненадейно зам.-омбудсмана Елена Чернева-Маркова подаде оставката си по лични причини. А това стана причина президентът да запита дали е упражнен натиск върху нея, като я определи като „единствената фигура, която не е и директно, и косвено близка до никоя политическа партия и единствена в списъка, за която е ясно, че със сигурност можем да твърдим, че няма несъвместимост“.

Анализатори коментират и, че едва ли и управителят на БНБ Димитър Радев би се съгласил да застане начело на служебен кабинет, заради ангажиментите пред страната при предстоящото влизане в еврозоната.

Така или иначе, едно е ясно – България отива на избори. Отново!

Връщането на мандата неизпълнен от ИТН беше очаквана крачка, след като в сряда председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви, че „трябва да се отиде на избори веднага“.

Изненадващо до известна степен бе решението на президента да го връчи на ИТН, а не на БСП, както винаги досега е правил. Според анализатори причината затова може да се крие в публично изразения отказ на лидера на партията Корнелия Нинова да опитат да съставят кабинет. Според други обаче, причината се крие в разрива в отношенията между президента и Нинова.

По-рано през седмицата неизпълнен остана мандатът на ГЕРБ-СДС, след като кандидатът за премиер на коалицията Мария Габриел подаде заявление за отказ от съставяне на кабинет и обяви край на преговорите с ПП-ДБ. В сряда празен мандат върна и премиерът в оставка Николай Денков, като заяви, че „коалицията ГЕРБ-ДПС искат избори“.

Подробностите чуйте в прикачените звукови файлове.