България може да забави влизането си в чакалнята на еврозоната

В интервю за държавното радио заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровски коментира процеса на присъединяване на България към чакалнята на еврозоната

| България, Бизнес

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровски заяви днес, че страната ни най-вероятно ще забави с няколко месеца влизането си в така наречената чакалня на еврозоната.

Домбровски съобщи това пред държавното радио и допълни, че по-рано тази седмица е разговарял с министър на финансите Горанов.

"Следим развоя в България. Засега не съм имал възможност да обсъдя въпроса с премиера Бойко Борисов. Владислав Горанов ме увери, че всичко продължава и страната се подготвя за влизане в ERM II, може би не с първоначално поставената цел – края на април, а няколко месеца по-късно“, посочи Домбровски в отговор на въпрос, как ще коментира думите на Борисов, че преди да влезем в чакалнята трябва да постигнем консенсус по темата.

Домбровски подчерта, че България ще влезе във валутния механизъм с настоящия курс лев - евро.

Той каза: „От досегашната ни практика всички държави, които са се присъединявали към валутния механизъм с фиксирани валутни курсове, са приключвали процеса по влизането си в еврозоната именно с този фиксиран курс, независимо дали е ставало дума за валутен борд, или друг вид механизъм. Няма причина да се мисли, че при България събитията ще се стекат по различен начин“.

Прочетете още