България е с най-ниска честота на донорите в цяла Европа

Над 50 души чакат за трансплантация на черен дроб у нас, донорите са максимум четирима души на 1 млн. население

| | Яна Владимирова

Всяка година в България се извършват около 30 трансплантации на черен дроб. Данните показват, че донорството у нас остава слабо. България е с най-ниска честота на донорите в цяла Европа, посочи хирургът доц. Ивелин Такоров от Военномедицинската академия.

52 души са чакащите за трансплантация на черен дроб у нас. Нуждаещите се обаче са в пъти повече, посочи доц. Такоров. Според него списъкът на листите за трансплантация остава малък, заради липсата на донорство в  България.

"Това не е реалният брой на хората, които се нуждаят от чернодробна трансплантация. Дългото време на престой в листите не позволява ефективното спасяване на крайно нуждаещи се пациенти. При едно ниско ниво на донорство няма как да се помогне на хората, които се нуждаят от спешни трансплантации. На картата на Европа стоим на последно място. В момента в България се откриват максимум 4 донора на 1 млн. души население," подчерта доц. Такоров.

След началото на националната кампания за подкрепа на донорството и трансплантациите в България "Да за живот" бяха раздадени всички напечатани 50 хил. донорски карти. Има нови 30 хиляди, каза директорът на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" Росен Иванов. В тях всеки желаещ може да изрази съгласието си да бъде донор, но картите нямат юридическа стойност.

Прочетете още