България без напредък в индекса на човешка свобода

По показател човешка свобода сме преди Мавриций и Монголия,  но оставаме след Албания и Панама

По индекс на човешката свобода България остава без напредък за поредна година в класацията, изготвяна от канадския Институт Фрейзър. Данните бяха представени у нас от Института за пазарна икономика. Човешката свобода в България е оценена с осем от десет възможни точки. Това класира страната ни на 45-о място от 165 държави. 

Резултатът на страната ни намалява и отстъпваме в класацията с една позиция в сравнение с миналата година и с три позиции в сравнение с първото издание на класацията. По показател човешка свобода сме преди Мавриций и Монголия,  но оставаме след Албания и Панама.

Най-проблемната категория за България остава върховенството на закона, където получаваме ниска оценка. Втората ни проблемна  категория е съдебната система и правото на собственост, като влияние оказват ниските оценки за независимостта на съдебната власт, безпристрастността на съдилищата и доверието в полицията. 

Херо Мустафа: Международните инвеститори са разтревожени от върховенството на закона в България

Основният проблем е в слабата ефективност на наказателното правораздаване, но и гражданското право и процесуалната справедливост получават ниски оценки.

В категорията сигурност и безопасност страната ни получава висока оценка, като тя идва от практическото отсъствие на терористични атаки, както и сравнително нисък брой на убийства и отвличания.

В категорията свободно движение България получава почти максималния резултат заради свободното движение на хората във и извън страната.

Бюрократичните ограничения продължават да задушават бизнеса и пазара на труда. Позицията на страната ни в индекса като цяло не се подобрява в продължение на повече от десетилетие и данните потвърждават проблемите на индивидуалната и икономическата свобода, които са причина за потискане и на доходите в страната, сочат още резултатите от тазгодишното издание на проучването за нивото на човещка свобода, като в него са използвани данни за 2019 година.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още