Австрийските медии за изборите в България

Новината за изборите в България беше една от външнополитическите теми през Великденските празници в Австрия.

В коментар от София специалният кореспондент на Австрийското радио и телевизия Ернст Гелегс заяви късно снощи, че за Бойко Борисов ще е трудно съставянето на ново правителство пред вид прогнозните резултати, станали известни след затваряне на изборните пунктове.

При над 98% обработени протоколи „Има такъв народ“ води убедително в чужбина

Гелегс отбелязва, че за недоволството на избирателите говори също фактът, че новата популистка протестна партия на Слави Трифонов "Има такъв народ" се класира много по-добре от това, което предвиждаха социолозите.

Коментарът се спира и на резултатите на останалите участващи в изборите партии и отбелязва, че онези от тях, които прекрачват четирипроцентната бариера, имат съвършено различни приоритети. За някои е особено важно въвеждането на еврото от 1 януари 2024 г., към което се стреми Борисов, социалистите са за по-тясно сътрудничество с Русия, "Има такъв народ" е за смяна на системата, коментира Гелегс.

Вестник "Тиролер тагесцайтунг" изнася в заглавие "Победителят в изборите Борисов предлага експертно правителство в България" и цитира части от снощните изявления на министър-председателя, като допълва, че съставянето на нов кабинет ще е предхождано от много сложни преговори.

В материала се коментира, че Борисов не уточнява какви експерти могат да бъдат призовани за съставяне на ново правителство. Очертават се партии с несъвместими програми, които ще влязат в парламента, пише "Тиролер тагесцайтунг".

С над 40% от гласовете Демократична България печели в Гренобъл, Франция

Популистката партия "Има такъв народ" няма никаква програма, тя иска да промени политическата система. Затова е под въпрос възможността Борисов да състави четвърто правителство.

Вестникът отбелязва, че ръководителят на ВМРО Красимир Каракачаннов и съпредседателят на протестната коалиция "Демократична България" Христо Иванов не изключват варианта нови избори.

Данните се обновяват на около час. Следете най-актуалните на страницата ни във Фейсбук 

Всичко за изборния ден можете да прочетете тук

Прочетете още