Австралийските власти имат право да задържат Новак Джокович, реши съдът

 Това реши съдът, пред който сърбинът обжалва анулирането на визата си и депортирането от страната

Австралийските власти имат право да задържат Новак Джокович в събота сутринта. Това реши съдът, пред който сърбинът обжалва анулирането на визата си и депортирането от страната, предаде „Ройтерс".

На извънредно съдебно изслушване днес съдия Антъни Кели, който преди няколко дни призна визата на Джокович след първоначалното ѝ анулиране, удовлетвори искането на адвокат на правителството и постанови сърбинът да бъде задържан в 08.00 ч. местно време утре, когато трябва да даде показания пред имиграционните власти.  Изключение от условията на задържане ще се направи от 10.00 до 14.00 ч., когато той може да бъде в офиса на адвокатите си, а в неделя сутрин трябва да се яви отново в съда.

Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович

Адвокатите на двете страни постигнаха съгласие Новак Джокович да бъде отведен в център за задържане, чието местоположение да се пази в тайна, за да бъде избегнат „медиен цирк“.

Съдията Антъни Кели постанови още случаят с визата на тенисиста да се гледа в друг австралийски федерален съд.

С мотив, че защитава обществения интерес, министърът на емиграцията на Австралия Алекс Хоук днес възползва от правото си еднолично да отмени визата на сръбския тенисист Новак Джокович. В решението си Хоук допълва, че правителството е твърде ангажирано с защитата на границите на Австралия, особено във връзка с пандемията от COVID-19. Последва обжалване и късно онлайн изслушване от съдия Антъни Келис, адвокатите на Джокович и адвокат на австралийските власти. Представителите на световния номер едно в тениса настояха за вземане на решение при възможно най-кратки срокове така че при възможност сърбинът да се включи в откритото първенство на Австралия, което започва в понеделник, ако разбира се за втори път победи правителството.

За втори път анулираха визата на Джокович

Според адвокатите на тенисиста специално посечението аргументи за отнемането на визата му, свързвани с опазване на здравето, не са искрени.

Коментира се, че решението на емиграционния министър е в пълен контраст на това граничните власти при предишното анулиране. Според адвоката, който ръководи предишното обжалване на сърбина, министър Хоук е избрал да отстрани човек с добра репутация от Австралия и да навреди на кариерата му само заради негативни коментари на Джокович през 2020 година по отношението на ваксините срещу Ковид.

Включиха Новак Джокович в жребия на турнира „Аустрелиън Оупън“

Ууд допълни, че миграционният министър няма право на рационална основа, върху която да обясни решението си, според което оставането на Джокович може да генерира още повече антиваксърски настроения, нещо, което той твърди, че иска да минимизира.

По време на заседанието съдия Антъни Кели отбеляза някои аспекти относно пандемията в Австралия. Той обърна внимание на физическите, финансовите и психическите страдания на австралийските граждани породени от правителствените политики по време на пандемията и повдигна въпроса дали решението на министъра не е било взето с цел да оправдае въпросните страдания. Според австралийските закони човек, депортиран с указ, като издадения от министъра на емиграцията Алекс Хоук, няма право да получи виза за страната в следващите три години.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още