Август започва със слабо захлаждане

В първите десетина дни на август не се очакват много високи температури, запазва се вероятността за превалявания

test

31 юли се очертава като най-горещият ден от това лято. Възможно е и през август да видим много горещо време, но вероятно днес ще измерим най-високите температури за 2020 година. В низините на страната се очаква термометрите, на места, да покажат 40 градуса.

Синоптичната комисия заседава във все още хладната сутрин, за да анализира синоптичните модели. Интересува ни как ще започне и как ще вървят първите дни на август.

Според моделите, още от тази вечер, както в събота, и в неделя, предстои известно захлаждане, като на места първо в западните райони, а в събота и над в южните планински райони, ще се създадат условия за локални превалявания.

В събота през нощта и в неделя сутринта на изток и по Черноморието ще има кратко влошаване на времето, не е изключено там на места и да превали, но процесите няма да се особено активни и ще отминават в неделния ден.

Новата седмица ще започне с хубаво, слънчево време и по-ниски максимални температури до 33, 34 градуса, което ще е облекчение след петъчните жеги.

Още във вторник обаче, над Западна България, в късния следобед и привечер ще се създадат условия за развитие на купесто-дъждовна облачност и на места ще има гръмотевични бури. В нощта на вторник срещу сряда тези процеси ще продължат, в сряда, на запад вече ще е доста по-хладно с максимални дневни температури, по високите полета, от 20 - 23 градуса, в сряда ще продължат условята за развитие на гръмотевични бури.

В четвъртък и петък ще настъпи стабилизация на времето, но в петък отново в следобедните часове, и отново на запад, ще има условия за кратки летни превалявания.

Синоптичните модели днес чертаят по-лошо време за края на следващата седмица, следващата събота и неделя, когато на повече места, както на запад, така и на изток, вероятно ще има условия за превалявания и гръмотевични бури.

Това сега е тенденция, а в заседанието на Синоптичната комися във вторник ,  под ръководството на проф. Рачев, ще има повече подробности за времето до края на следващата седмица.

След това, до около 15 август, не се очартават изключителни жеги, температурите ще бъдан нормално летни до около 35 - 36 градуса, в низините. В отделните дни на места в планинските райони може да се очакват и локални превалявания.

Над Атлантическия окена, в момента бушува първия по-сериозен ураган за сезона, който се очаква в следващите дни да засегне  Източното крайбрежие на САЩ. Във вторник, моделите прогнозират, Isaias да премине източно от Ню Йорк и да донесе силен вятър и много дъжд в този райони, а след това да се насочи на север към Бостън.

Днес над Запдна Европа, главно Франция, Южна Атнглия, Белгия ще бъде много горещо, като в някои райони на Северна Франция температурите ще скочат дори до 39, 40 градуса, но още от събота ще се понижаават бързо.

Синоптичната комисия разисква новините и за новата американска космическа мисия до Марс и какво очакваме от нея. 

Прочетете още