Аспиринът предпазва от Ковид - 19?

Израелско изследване дава основание да се направи подобен извод, но са необходими още проучвания по въпроса

Използвайки данни от мрежата от клиники за семейна медицина Leumit Health Services и Националната организация за поддържане на здравето, авторите анализират резултатите от тестове на 10 477 души, които са били подложени на PCR тестване по време на първата вълна на COVID-19 в Израел от 1 февруари до 30 юни, 2020. 

В същото време е отделена група от здрави хора, които приемат аспирин за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.

Оказва се, че употребата на аспирин намалява вероятността от заразяване с коронавирус с 29 процента, а продължителността на заболяването при тези, които приемат аспирин, е с 2-3 дни по-кратка. 

Сред хоспитализираните с коронавирус смъртността също е по-ниска в групата на хората, приемащи аспирин: 14% спрямо 19% в контролната група.

"Открихме, че аспиринът явно е защитен фактор. Лекарството засяга както продължителността, така и тежестта на заболяването и дори смъртността", каза съавторът д-р Илън Грийн в прессъобщение от университета Bar-Ilan. 

Това е важно. Първо, защото не е ваксинирано цялото население. Второ, ваксината не действа веднага, а след определен период от време. И освен това ваксината не е 100 процента ефективна. Защитата е 95 процента, а аспиринът може да бъде още един начин да се предпазите. 

Авторите отбелязват, че тяхното проучване е предварително и не са имали за цел да изяснят биологичните механизми на действие на аспирина върху коронавируса. 

„Това наблюдение на благоприятните ефекти на ниските дози аспирин върху инфекцията с COVID-19 е предварително, но изглежда много обещаващо“, каза професор Ели Маген от Медицински център Барзилай, който ръководи проучването.

"Това проучване беше насочено към по-добро разбиране на потенциалните благоприятни ефекти на аспирина върху човешката имунна система в борбата срещу COVID-19", добавя друг участник в изследването, д-р Милана Френкел-Моргенштерн от Медицинския факултет на Университета в Бар Илана.

Авторите подчертават необходимостта от продължаване на проучванията с използване на по-големи рандомизирани клинични проби и включване на пациенти от други болници и държави, за да се проверят резултатите, а също така предупреждават да не се лекувате с аспирин самостоятелно, а само след задължителна консултация с лекуващия ви лекар. 

Прочетете още