Армения и Азербайджан се договориха да не нанасят удари по цивилно население

Армения и Азербайджан, чиито три прекратявания на огъня досега не успяха да спрат сраженията, ще поддържат връзка по въпроси, свързани с "механизми за възможно потвърждаване на прекратяването на огъня"

| Свят

Външните министри на Армения и Азербайджан се договориха за предприемане на спешни стъпки след преговори за разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах, където в продължаващите повече от месец сражения бяха убити стотици хора, предаде Ройтерс.

Двамата първи дипломати, които се срещнаха в Женева, се договориха да не бъдат нанасяни преднамерено удари по цивилно население и невоенни обекти, да бъде извършена размяна на телата на загинали на бойното поле и до една седмица да се изготвят списъци на военнопленниците, с оглед евентуална размяна, се казва в изявление на съпредседателите на Минската група - пратениците на Русия, Франция и САЩ.

ЕС заяви, че ескалацията в конфликта в Нагорни Карабах е недопустима

Армения и Азербайджан, чиито три прекратявания на огъня досега не успяха да спрат сраженията, ще поддържат връзка по въпроси, свързани с "механизми за възможно потвърждаване на прекратяването на огъня", се казва още в текста.
Европейският съюз отдели 400 000 евро хуманитарна помощ за населението на Нагорни Карабах, съобщи еврокомисарят по антикризисното управление Янез Ленарчич, предаде ТАСС.

Баку и Ереван спорят за принадлежността на Нагорни Карабах от февруари 1988 г., когато регионът обяви излизането си от състава на Азербайджанската ССР. По време на въоръжения конфликт през 1992-94 г. Азербайджан загуби контрола върху Нагорни Карабах и седем съседни райони, припомня ТАСС.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още