Арх. Бузев: Интернетът във Варна е отличен, нямаме нужда от 5G

До 2 седмици се очаква да приключи изработката на техническото задание за „Дупката”, а международният конкурс може да бъде обявен до средата на годината

Категоричната си позиция против инсталирането на 5G антени във Варна заяви в интервю за Дарик радио главният архитект Виктор Бузев. Той уточни, че не е привърженик на конспиративните теории по темата, но би се възпротивил срещу монтирането на устройствата, тъй като „интернетът ни е отличен, нямаме нужда от по-високочестотно лъчение”.

По думите на Бузев във Варна към момента няма инсталирани 5G антени. Такъв отговор  главният архитект на Варна е получил на официално свое запитване до доставчиците на интернет.

Има петиция от граждани, които настояват Общинският съвет във Варна да не разреши монтирането на 5G антени. Ако петицията влезе за гласуване в местния парламент, тя би получила личната подкрепа на арх. Бузев, по негови думи.

Бузев подчерта, че промяната в ЗУТ (закон за устройство на територията) миналата година е дала възможност на интернет-доставчиците да монтират антени под предлог, че преустройват старите си съоръжения, без да уведомяват за това властите.

„Няма как да не ни направи впечатление, че в страните, където отдавна има 5G мрежа – Италия и Испания, миналата година смъртността от Ковид беше най-висока. Убеден съм, че 5G срива имунитета на организма.”

Сдружение „Таляна” предлага част от парите за саниране на блокове да бъдат пренасочени за сгради с културна ценност

Годината във Варна започна с реставрация на 9 сгради със статут на културна ценност в централната градска част, по които се работи активно. Изработват се  още 15 проекта за реставрация на стари сгради. Това каза още в ефира на Дарик главният архитект Виктор Бузев.

Като изключително добра реставрация той окачестви обновяването на сградата на хотел „Роял”.

„И други хора виждат добрите примери и искрицата се запалва”, коментира главният архитект на Варна.

Повечето доскоро смятаха да ги превърнат в сгради за обществено ползване. Покрай пандемията обаче офисните площи загубиха търсене, но пък става въпрос за малки магазини, хотели и жилища, отбеляза арх. Бузев.

Все още има сгради паметници на културата във Варна, които се нуждаят от ремонт. В повечето случаи става въпрос за много наследници, които понякога са пръснати по целия свят. Тези неуредици около собствеността спират инвеститорите.

Община Варна обаче не може да се намеси в случая. „Изпълняват вяло и мудно предписанията ни, но в крайна сметка всички те симулират, че ги изпълняват”, коментира главният архитект.

До 2 седмици се очаква да приключи изработката на техническото задание за „Дупката”. Международният конкурс може да бъде обявен до средата на годината, с одобрението и на гилдията.  Съвсем реалистично е през 2022 г. да започне изграждането, посочи арх. Бузев. Той изрази надежда професионалният вот да се засече с желанието на варненци.  

Към момента няма одобрени проекти за високи сгради в центъра, а само желания. Намеренията на инвеститора за изграждане на 140-метрова сграда на бул.”Цар Освободител” не отговарят на градоустройствените параметри, отбеляза арх. Бузев.  

Високите над 100 метра гради имат място във Варна, но най-вече в островната зона, където няма ограничения за височината. Все още има имоти и парцели в града, които са достатъчно отдалечени от други сгради, и там могат да се случат проекти за т.нар. „небостъргачи”.

Целият разговор с арх. Виктор Бузев е в прикаченото аудио.

Прочетете още