Арест за двама, задигнали 90 000 лв. от доверчиви пенсионери

Нова схема: Мамят с кръвна плазма

| Бургас, България

Двама безработни мъже- на 21 и на 25 години бяха задържани след серия от измами в Карнобат. Комбинаторите са заловени непосредствено, след като прибрали 11 хил. лева от възрастна жена, която оставила парите до контейнер край супермаркет в Айтос. Това съобщиха на брифинг главен инспектор Петър Иванов от отдел „Криминална полиция“ в Бургас и наблюдаващият прокурор Милена Стойчева.

„Единият от тях се е представил за служител на полицията и убедил 79- годишна жена да изтегли спестяванията си и да ги остави до контейнер до хипермаркет“,поясни прокурор Стойчева.

Заподозрените са спипани след получена оперативна информация. А сумата, която са отнели от възрастната жена, е открита в тях. При претърсването на жилищата им в Карнобат и Айтос са намерени ценности и вещи, от които може да се направи заключения, че лицата са съпричастни към извършване на още 7 телефонни измами в Карнобат на обща стойност над 90 хил. лева. Това е в период на 1 месец преди тяхното задържане“, каза главен инспектор Иванов.

При някои от измамите е ползван за мотив за предоставяне на кръвната плазма, но продължава да преобладава като схемата с помощ на полицията.

„Призовавам хората да не се поддават на подобни внушения, да помнят, че полицията не иска пари по никакъв повод от гражданите. При най-малкото съмнение – звънете на тел. 112“, подчерта той. 

На задържаните вече е наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", уточниха от магистратурата. 

Прочетете още