Априловската гимназия чества патронен празник за 186-ти път

| България, Габрово

"В навечерието си всеки празник е впечатляващо уголемен.

За априловци предпразничното време е подножие. Така преживяваме високия ръст, снажната фигура на очакванията си за празник.

В подножието на деня, в който честваме Благодетеля си, оповестяваме каква ще бъде споделената ни празничност. Виртуална - като форма. Спонтанна - като емоция. Различна - както никога досега. Една и съща - в опита си да ни приближава към усилието да ценим и помним, да чертаем и сбъдваме."

Така априловите възпитаници анонсират събитията в празничния 14 януари 2021 , когато 186-тият патронен празник на Националната Априловска гимназия в Габрово. Той се отбелязва всяка година на именния ден /по стар стил/ на благодетеля Васил Априлов. На 14 януари се открива Габровското училище. Гимназията е  наследник на първото светско взаимно училище на новобългарски език у нас.

Честванията тази година ще преминат под мотото „Посветено на Благодетеля“. Празникът ще бъде онлайн. Най-малките класове имат Празничен час на класа, който започна в 9.00 часа. В интернет върви и излъчването на филм, посветен на 10-годишнината на играта интелектуално предизвикателство „Шифърът на Априлов“.

В 12 часа ще се състои поклонение пред паметника на Васил Априлов.

От 16.00 и 16.30 часа  бивши ученици от Випуск 2000 и Випуск 2011, ще имат виртуална среща  с днешните възпитаници на школото на тема политология и психология, медицина, право и връзки с обществеността.

На 16 януари се предвиждат още две онлайн срещи между учениците в 8 клас и ученици в Българското неделно училище в Портсмут и Борнмут, Великобритания и с ученици от 125 СУ „Боян Пенев“ – София, на тема „Иновации в действие“ – „Денницата – тогава и сега“.

Прочетете още