Японският премиер изпрати ритуален дар в спорния токийски храм Ясукуни

| Свят, Любопитно

Премиерът на Япония Йошихиде Суга изпрати ритуален дар в предизвикващия спорове токийския храм Ясукуни, предаде Ройтерс, като се позова на телевизия Ен Ейч Кей. Дарът е по повод началото на есенния фестивал на храма.

Това е първият ритуален дар от Суга за храма, откакто той стана премиер миналия месец. Неговият предшественик Шиндзо Абе също редовно пращаше ритуални дарове чрез свои представители по повод годишнината от капитулацията на Япония през Втората световна Война и за пролетните и есенните фестивали на храма, но се въздържаше да го посещава лично, за да не се стига до конфликти с Китай и Южна Корея.

В шинтоисткия храм се пазят списъци с имената на всички японци, загинали на полесраженията от средата на 19-и век насам. Сред тях има и военнопрестъпници, екзекутирани след капитулацията на Токио във Втората световна война. Затова посещенията на храма от японски официални лица и даренията им за него се приемат зле от Китай, Южна Корея и други страни, пострадали от японската агресия през миналия век.

Суга е посещавал храма през август 2011 година според информация на официалния му блог, доста преди да стане генерален секретар на японското правителство през декември 2012 година.

Южнокорейското правителство изрази дълбоко съжаление, че японското правителство и парламентарни лидери отново са предложили дарове на храма Ясукуни, съобщи днес в изявление южнокорейското външно министерство.

Абе посети храма на 19 септември дни, след като подаде оставка от премиерския пост.

Прочетете още