Япония ще изолира нов вариант на Ковид-19, за да го проучи по-добре

Япония обяви в понеделник, че е открила нов вариант на коронавируса, без да може каже дали той е по-заразен от установените досега негови мутации по света

| Свят, Коронавирус

Япония се опитва да изолира нов вариант на коронавируса, който беше открит при четирима души, пристигнали в страната от Бразилия, за да може да го проучи по-добре, съобщи Франс прес.

"За да изучим по-добре мутацията, най-напред трябва да я изолираме", заяви пред АФП представител на японското здравно ведомство. По неговите думи това ще отнеме няколко седмици, дори месеци, и засега не могат да бъдат дадени повече подробности относно варианта.

Нов вариант на коронавируса бе засечен в Япония

Япония обяви в понеделник, че е открила нов вариант на коронавируса, без да може каже дали той е по-заразен от установените досега негови мутации по света. Преносители са били двама възрастни и две деца, пристигнали в страната на 2 януари от Бразилия.

Едно от тези лица, мъж на около 40 години, е бил хоспитализиран заради затруднено дишане. В същото време една жена и едно от децата, момченце, развили умерени симптоми. Четвъртото лице, момиче, се оказало без симптоми. Япония предупреди през уикенда Световната здравна организация за новия вариант.

Екип на СЗО пристига на 14 януари в Китай да разследва причините за появата на новия коронавирус

Японският институт по заразни болести уточни, че новооткритата мутация има общи черти с вариантите, които се появиха в Обединеното кралство и в Република Южна Африка.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още