Януарските капризи на времето

Много топъл средиземноморски въздух повишава температурите над Гърция, Проливите и България, като дори до височина от 2400 метра температурите са положителни

Над страната преминава средиземноморски циклон, времето е облачно с повсеместни валежи от дъжд. Дори във високите части на планините вали дъжд. Лоша новина за скиорите.

В Боровец, Пампорово, Банско, дори в по-високите части на курортите, валежите са от дъжд, тъй като над страната и във височина се пренасят много топли въздушни маси от района на Средиземно море.

Обявяват частично бедствено положение в Пернишко заради наводнения

В Пампорово, на височина над 1650 метра, затвориха ски пистите, заради валежите от дъжд и липсата на сняг, на Шилигарника над Банско също вали дъжд, там, на височина 1730 метра, температурата към 14:00 часа е над нулата и превалява мокър сняг примесен с дъжд. На платото под връх Тодорка е малко над нулата и вали сняг.

Усложнена зимна обстановка в Северозапада

В Боровец, който е на 1350 метра надморска височина е топло, снегът се топи и не може да се карат ски, в по-високите части на курорта - Ястребец  и Мартинови бараки също е топло, но за момента има сняг за любителите на ски спорта, но е кишаво и мокро.

Над Северозападна България е най-студено, като на места там преваляванията са от сняг, а в следващите часове е възможно да има нови валежи, а с нахлуването на по-студен въздух утре е възможно да се образуват и поледици.

Проходът „Петрохан“ е затворен за движение

На юг от България в Гърция е необичайно топло за януари, в Атина температурата е 20 градуса над нулата, в Истанбул около 18 градуса. 

Това необичайно топло време се дължи на средиземноморски циклон, чийто път преминава по такъв начин, че в топлия му сектор попадат Гърция, България и части от Турция, както и Южна Румъния.

Авария на електропровод в община Чипровци

В комбинация с по-високо атмосферно налягане над Източното Средиземноморие, се получава ефектът на "зъбчатото колело" когато между два центъра - на ниско и високо налягане се пренася огромно количество, в случая топъл въздух, към нашата страна от по южни ширини.

Йорданка Фандъкова проверява на място ситуацията в Нови Искър

В следващите 12 до 16 часа, от северозапад ще нахлува по-студен въздух, тъй като циклонът ще се премести над Турция и в неговия тил атмосферното налягане от северозапад ще се повиши и с него ще започне да постъпва студен въздух от Централна Европа.

Над Северна България температурите ще се понижат до около нулата, студеният въдух ще премине Стара планина и ще започне да оказва влияние на времето в южните райони като и там температурите ще се понижат, най-късно по Южното Черноморие.

Във вторник застудява, на югоизток все още обилни валежи

И едно необходимо уточнение: това необичайно топло време в България, в средата на януари, не е в следствие на климатичните промени, а е заради атмосферната циркулация над Европа в последните две седмици.  Както знаете в Испания това е най-тежката зима от 50 години, а в Северен Китай, Корейския полуостров и Северна Япония температурите паднаха до минус 30 градуса под нулата. В Япония снежни виелици и студ оставих стотици автомобилисти по магистралите на страната затрупани от сняг.  А в Пекин, столицата на Китай, бяха измеени рекордно ниски температури.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още