Антон Петров: Ако „Стомана“ не взима вода от яз. „Студена“, кой ще плаща сметките

| България

Ако "Стомана" не взима вода от яз. "Студена", кой ще плаща сметките и какво ще стане с "ВиК"-Перник, попита риторично Антон Петров, член на УС на "Стомана индъстри", пред БНТ.

Синдикатите искат "Стомана" да продължи да ползва вода от яз. „Студена“

„Знаете ли, че 2,5 млн. са фактурирани. От тези 2,5 млн. 700 хиляди са на "Стомана". Ако "Стомана" не плаща тази сметка, знаете ли какво ще стане с "ВиК"-Перник? /.../ Когато "Стомана" плаща, защо да не ѝ дадеме повече да плати“, отбеляза той.

Антон Петров коментира искането на синдикатите да бъде разрешено на "Стомана индъстри" да ползва 5-6 хиляди кубични метра вода от язовир "Студена" в случай на замръзване на алтернативните източници.

„Такъв е периодът - зима е. Ако замръзнат другите водоизточници, металургичното оборудване не може да бъде спирано и пускано лесно - това е огромна машина. Трябва да има някакво аварийно водоснабдяване“, отбеляза той.

Стотици в Перник поискаха наказания за виновните за водната криза

„Откакто придобихме "Стомана" 2000 г., една от основните ни дейности беше да оправим водния цикъл на предприятието. Бяха инвестирани над 20 млн. лева още тогава. Точно, за да няма течове“, каза още членът на УС на "Стомана индъстри".

„Само в последните 10 години от 4,5 млн. кубика сега сме стигнали да ползваме 650 хил. кубика на година. /.../Ние ползваме под 3% от водата на Перник, когато не използваме нашите водоизточници, а ползваме водата от яз. "Студена", коментира Антон Петров.

Предприятието използва всичките водоизточници, които има на територията си, включително нови сондажи, подпочвени води, заустване на дъждовните води, добави той.

Най-вече оборотните води на "Стомана" се пречистват и се вкарват в производствения цикъл на предприятието. Нито яз. "Пчелина", нито яз. "Лобош" могат да бъдат водоснабдяване на "Стомана", каза Антон Петров и добави:

„"Лобош" е под нивото на водоснабдяване на "Стомана" - по-ниско е като надморска височина, и цялото оборудване, което е имало държавното предприятие "Напоителни системи" някога като помпи, тръби, е откраднато и то не съществува от десетилетия. Така че този водоизточник няма как да стигне до "Стомана".“

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още