Ангел Кунчев: Британският вариант на коронавируса настъпва

Относно предстоящите избори през април, Ангел Кунчев коментира, че ако се спазват всички мерки, които от МЗ са препоръчали, няма заплаха за гласуващите и участниците в процеса

Британският вариант на коронавируса настъпва, категоричен е Ангел Кунчев. Той коментира също, че отварянето на заведенията в страната зависи изцяло от епидемичната обстановка, но призна, че е възможно да има конфликт между препоръките на Националния оперативен щаб и политическото решение.

Според Кунчев се наблюдава едно задържане на ситуацията в Европа, а и у нас. „Даже има леко намаляване, но в някои страни ситуацията е по-различна - сега е много тежко в Португалия, Ирландия и Чехия“, посочи той пред bTV.

Проф. Ива Христова: Нямаме никакво съмнение за разрешените ваксини

Здравният инспектор каза още, че по-притеснително е наличието на бразилския и южноафриканския вариант в съседна Гърция. „Неминуемо ще стане внос. Голяма заблуда е, че с гранични мерки можеш да спреш вирус, коментира Кунчев. „Въпреки това можеше да е много по-страшно. Това, което видяхме в Англия е удвояване на седмица-две“, каза Кунчев.

Той отново добави, че високата заболеваемост в Кюстендил се дължи именно на новия вариант. На въпрос дали разпространението на по-заразния тип коронавирус и дали това ще повлияе на отварянето на заведенията на 1 март, Кунчев каза, че това е политическо решение. „Възможно е да има конфликт между нашето мнение и решението. Ние сме експерти, които даваме съвети какво да се направи. Аз зная много добре, че има един куп причини, които също не можем да не отчетем“, коментира Кунчев.

Той добави, че наистина ресторантите са изключително засегнати от пандемията, но също културата, туризма и авиолиниите. Кунчев не се ангажира с коментар дали е възможно решението на премиера Бойко Борисов за ресторантите да се промени. „Това не е в моята сфера на действие. Когато наближи, мога да ви кажа каква е ситуацията. Другата седмица ще стане ясно“, каза Кунчев.

„Ако продължи ръстът на новите случаи и минем 200-220 на 100 хиляди души, това вече е опасна ситуация и всяко ново отваряне крие рискове“, категоричен е Кунчев. Относно предстоящите избори през април, Ангел Кунчев коментира, че ако се спазват всички мерки, които от МЗ са препоръчали, няма заплаха за гласуващите и участниците в процеса.

31 партии и 8 коалиции са подали документи за парламентарния вот (обзор)

Ваксинационният план не е пред провал, заяви още главният държавен здравен инспектор. По думите му имунизациите вървят добре, а количествата ваксини се увеличават. Кунчев добави, че едва ли ще успеят да обърнат нагласите към ваксинирането. „Нищо не може да стане с вълшебна пръчица. Това го знаем от години, защото се занимаваме с други ваксинации. За мое съжаление на Балканите сме сред най-песимистичните“, каза той.

Според него нежеланието за ваксинация сред младите хора е поради това, че не са засегнати сериозно от вируса. „Но те са и най-дълго в социалните мрежи и са най-засегнати от инфодемията, която пълни главите им лъжи и глупости. Ако и днес влезете в която и да е мрежа, ще видите какви цифри и „факти“ се вадят“, каза Кунчев.

Той е категоричен, че има достатъчно истинска информация за ваксините на сайтовете на Министерство на здравеопазването, на този на ИАЛ, и на Здравната каса. „Въпросът е какво иска да чете човек. Ако искаш да прочетеш, че Бил Гейтс ще ни чипира, влизаш и четеш това. Изглежда другото напряга хората и ги кара да мислят“, каза Кунчев с ирония.

Здравният инспектор добави, че в момента наистина няма избор с какво да се ваксинират желаещите. „Ако погледнем фактите без емоции - имаме разрешение от ЕМА, които са върховният орган. Те казват, че ваксината на „АстраЗенека“ е подходяща за хора над 18 години“, каза Кунчев. Той отново повтори, че липсата на данни за ефективността върху възрастни хора не означава, че ваксината не е ефективна. Въпреки това Кунчев добави, че ако човек има конкретни предпочитания за даден препарат, може да отложи ваксинирането, но той не го препоръчва.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още