Янаки Стоилов: Правителството управлява кризата аварийно

Той призна, че в началото на кризата е имало мерки на управляващите, с които опозицията е била съгласна, но сега, според него, нещата излизат извън контрол

| България, Политика

Бяха пропуснати ценни месеци през лятото, в които можеше да започне процес на реорганизация на лечебните заведения, заяви в "Панорама" по БНТ Янаки Стоилов.

Той призна, че в началото на кризата е имало мерки на управляващите, с които опозицията е била съгласна, но сега, според него, нещата излизат извън контрол.

В този контекст Стоилов изтъкна числата от последната европейска статистика, които свидетелстват за високата смъртност в страната ни.

Ангел Кунчев: На трето място в ЕС сме по смъртност от Covid-19 (обновена)

Янаки Стоилов изложи и алтернативните предложения на социалистите във връзка с бюджета за следващата година: Социалните разходи в него, обяснимо, са завишени. Опозицията е наясно с това. Затова тя не просто критикува заложените от управляващите разходни количества, а предлага алтернативни подходи. Например, при детските надбавки, социалистите предлагат месечната данъчна основа да се намали на 500 лв. за всеки родител, отглеждащ дете.

Това, обясни Стоилов, означава, че стотици хиляди семейства ще имат по-голям разполагаем доход. Той повтори и становището на левицата за въвеждане на подоходно облагане, както и че е необходимо преизчисляване на всички пенсии, а не добавки от по 50 лв.

Деница Сачева: Управляваме кризата

След като изреди алтернативите на опозицията, Стоилов изтъкна, че ефектът от тях би бил дефицит с 500 млн. лева по-нисък от този, който предвижда правителството.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още