Американците блокираха окончателно строителството на Северен поток 2

Наложените днес нови санкции изглеждат постяват проекта под въпрос, а германците са много сърдити

| Свят, Бизнес

САЩ наложиха нови санкции срещу изграждането на газопровод „Северен поток 2“, съобщава РИА Новости . Санкциите засегнаха кораба, който полага тръби по дъното на Балтийско море Fortuna, собственика му - KBT-Rus - и компанията Rustanker. 

Според ТАСС корабът "Максим Горки" също е обект на санкции.

По-рано във вторник, 19 януари, стана известно, че друга компания е отказала да участва в проекта . 

Става дума за германския Bilfinger SE, причината за това решение са опасанията заради санкциите на САЩ. През ноември миналата година норвежката сертифицираща компания Det Norske Veritas - Germanischer Lloyd (DNV GL) се отказа от проекта; по-рано датската инженерна компания Ramboll го напусна.

На фона на затягането на санкционния натиск „Газпром“ за първи път заговори за възможния провал на „Северен поток 2“.

Компанията предположи, че проектът може да бъде спрян или отменен поради политически натиск, но все пак заяви, че се надява да го завърши "възможно най-скоро".

Строителството спря през декември 2019 г. заради санкциите на САЩ. 

В средата на януари 2021. Дания разреши на баржата на "Фортуна" да завърши "Северен поток 2", но нито тя, нито корабът за полагане на тръби "Академик Черски" все още не са започнали работа. 

След като Вашингтон обяви нови санкции, Германия предупреди САЩ за ответни мерки: Бундестагът не изключи въвеждането на санкции върху вноса на американски газ.

Смесените списъци на американското министерство на финансите, свързани с мерки срещу Русия, Йемен и Венецуела включват още:

-шест кораба, включително петролните танкери „Максим Горки“ и „Сиера“, плаващи под руското знаме;

-LLC Rustanker, регистрирано в Краснодарския край;

-четиринадесет компании от Италия , Швейцария , САЩ , Венецуела , Малта , Великобритания .

-трима лица: граждани на Швейцария, Италия и Венецуела.

В същото време вестник Bild пише за оттеглянето на германската компания Bilfinger SE от проекта „Северен поток 2“: през 2017 г. тя спечели търг за разработване, доставка и експлоатация на система за контрол на технологичния процес на тръбопровода.

За оттегляне от проекта съобщи и швейцарската Цюрих Иншурънс Груп. 

"Цюрих дава приоритет на спазването на икономическите санкции, включително американското законодателство", се казва в изявление на компанията, което е на разположение на РИА Новости.

Коментирайки новите санкции на САЩ, прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков подчерта, че Москва съжалява за ограниченията, но ще продължи да изгражда газопровода.

Проектът за газопровод „Северен поток 2“ може да бъде спрян или дори напълно съкратен поради политически натиск. Това се посочва в проспекта за еврооблигациите на Газпром , който беше прегледан от Ройтерс .

Компанията първо започна да говори за провала на забележителния газопровод, въпреки че все още възнамерява да завърши изграждането му „възможно най-скоро“.

Тъй като Газпром е публична компания, той е длъжен да предупреди инвеститорите за възможни рискове, преди да пусне дългови ценни книжа. Точно това се казва в документа, който същевременно съдържа клауза за изключителни обстоятелства, при които проектът ще бъде спрян.

Ако такива обстоятелства настъпят, тогава, както призна руският газов монополист, може да се наложи да плати обезщетение - глоби, такси за отмяна и други плащания. Възможно е също така да е необходимо да се създадат значителни резерви, които да ограничат амортизацията на инвестициите.

Изграждането на газопровода спря през декември 2019 г. заради санкциите на САЩ. Оттогава само 2,6 километра са оставени на брега в Германия. На 15 януари Дания разреши на баржата на "Фортуна" да завърши Северен поток 2, но нито тя, нито тръбопроводчикът "Академик Черски" не са започнали работа. Освен това САЩ подготвят санкции срещу руската баржа.

Операторът на проекта, Nord Stream 2 AG, не може да посочи началната дата на строителството. Говорител на компанията обясни, че са необходими още няколко седмици или повече за допълнителни тестове.

През декември 2018 г. шефът на "Газпром" Алексей Милър поясни, че "Северен поток 2" ще започне да работи в началото на 2020 г. и САЩ няма да могат да го блокират. Преди година пускането му беше отложено за края на 2020 г. или началото на 2021 г. 

Приблизително 148 километра от тръбопровода са недовършени от общата дължина на двете му линии от 2460 километра: 120 километра трябва да бъдат положени в датски води и около 28 километра в германски води.

Прочетете още