„Афис“: Четири политически формации са сигурни за парламента

| България, Политика

Четири политически формации се очертават като сигурни и още три като потенциално възможни участници в следващия парламент. Това показват данните от изследване на „Афис“, осъществено в периода 12-17 февруари 2021 г. Интервюирани пряко "лице в лице" в домовете им са 1000 пълнолетни български граждани.

Според проучването, политическата коалиция „ГЕРБ-СДС“ засега запазва лидерската си позиция, следвана на сравнително близка дистанция от коалицията „БСП за България“. Напрегната до последния момент може да се окаже и битката за третото място между партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ и „ДПС“, които също със сигурност ще формират свои парламентарни групи. В различна степен имат шансове за бъдещо парламентарно представителство още две коалиции („Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“), както и една партия („ВМРО“).

Нетипично висок е делът на така наречените „Други партии“, които ще привлекат гласове, но ще останат извън парламента, не са малко и формациите, които ще останат под 4-процентовия праг, но ще прескочат „заветния“ един процент от гласовете, отбелязват от „Афис“.

Очертават се парламентарни избори, които ще се проведат в непозната обстановка и с неясно продължение след изборите. Към този момент не бива да се изключват и предположенията за нестабилен парламент, над който още от първия ден на мандата ще надвисне призракът на предсрочните избори.

Прочетете още