Адв. Ивайло Дерменджиев е избран за председател на Висшия адвокатски съвет

Вторият тур на изборите ще е на 6 юни, когато ще станат известни всички избрани за членове на висшите органи на адвокатурата

| България, Общество

На 29 и 30 май се проведе Общото събрание на адвокатите от страната, което тази година е отчетно-изборно.

Със 176 от общо 308 действителни гласа за председател на Висшия адвокатски съвет още на първи тур е избран адв. Ивайло Дерменджиев.

За членове на съвета на първия тур са избрани проф. Ангел Калайджиев (195 гласа), Ина Лулчева (184), Валя Гигова (183), Ели Христова (183) и Красимир Краев (172). Висшият адвокатски съвет се състои от 15 основни и 10 резервни члена.

На първи тур са избрани още председател на Висшия дисциплинарен съд – Илонка Райчинова (168 гласа), и трима негови членове – Милен Ралчев (207 гласа), Стефка Влахова (195 гласа) и Цветана Чуклева (177 гласа). Кои са останалите 11 члена ще се реши на балотажа на 6 юни. 

На първи тур са избрани и двама от общо 5-та членове на Висшия контролен съвет (ВКС) – Валентин Бенатов (214) и Николинка Мянкова (206). Единадесет кандидати са допуснати до втори тур за оставащите 3 места в състава на ВКС.

Вторият тур на изборите ще е на 6 юни, когато ще станат известни всички избрани за членове на висшите органи на адвокатурата.

Ивайло Дерменджиев завършва магистратура по специалност „Право” в Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” през 1989 г.

През 2002 г. се дипломира в Кеймбриджкия университет, Обединеното кралство, със специалност „Въведение в английското право и Правото на Европейския съюз”.

През 2012 г. защитава докторантура по Международно частно право към катедра „Международно право и международни отношения” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Д-р Ивайло Дерменджиев е адвокат от Софийска адвокатска колегия с общ адвокатски стаж от над 30 години.

Член е на Управителния съвет на БТПП и на Президиума на АС при БТПП.

Като арбитър е участвал в разглеждането и решаването на над 200 арбитражни дела от 1995 година до днес.

От 2002 г. е арбитър в Международния арбитражен съд по спорта в Лозана, Швейцария (CAS). Член на Лондонския международен арбитражен съд (LCIA). Участвал е в разглеждането на повече от 40 международни дела. Представлявал е и защитавал страни по над 25 международни частноправни спора. Защитавал е интересите на Република България в близо 25 международни дела.

Член е на Британско-българската правна асоциация в Лондон и на Австрийско-българската търговска камара.

От 2018 г. преподава в СУ „Св. Климент Охридски”, като води лекции по „Международен търговски арбитраж”.

Лектор е на ежегодните семинари, организирани от Международния адвокатски съюз (UIA), на теми от областта на арбитража и спортното право.

От 2009 г. до момента е Почетен консул на Република Кения в България.

Автор на публикации по въпросите за арбитража и международния търговски арбитраж.

Д-р Ивайло Дерменджиев е чест гост и лектор на международни и национални правни и арбитражни срещи (конгреси, конференции).

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още