92 акта състави полицията в Пловдив на граждани, разхождащи се в парковете

Нарушителите ще бъдат глобени с по 5000 лв.

| Коронавирус, Пловдив | dnews

Провокирани от времето много пловдивчани излязоха на разходка днес, което е  в разрез с обявените мерки. Това наложи засилени проверки от страна на полицията в паркове и пешеходни зони.  

Във връзка с изпълнението на заповедта на здравния министър за спазването на противоепидемичните мерки, от 10:00 до 18:00 ч. днес, служителите на пловдивската полиция съставиха 92 акта по Закона за здравето. 

Затягане на мерките: Включват сирените с призив хората да се прибират

Според предвиденото в чл. 209 А нарушителите на въведените мерки се наказват с глоба в размер на 5000 лв. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер на 15 000 лв.

Най-много сигнали за нарушения има от кварталите с етническо население, но и в останалите има много санкционирани граждани. 

В рамките на създадената организация за осъществяването на контрола по изпълнението на заповедта на здравния министър на територията на Пловдив в днешния ден са съставени и 65 протокола,  с които лицата се предупреждават за отговорността, която се предвижда при неспазването на въведените ограничения.

В екипите, които следят за прилагането на противоепидемиологичните мерки на територията на Пловдив участват Общинска полиция, ОП „Общинска охрана“ и Пловдивския общински инспекторат.

Прочетете още