81 души у нас вече са с коронавирус

Пациентите с потвърдена коронавирус инфекция в България вече са 81, съобщи пред журналисти началникът на Военномедицинска академия генерал-майор Венцислав Мутафчийски на редовния следобеден брифинг на Националния оперативен щаб.

Има разширяване в точките в страната - вече има пациент в Ловеч, в Перник - двама, иначе основно са съсредоточени в София, както и Плевен, Габрово, има и пациент под наблюдение в Лом. Два случая са се потвърдили и от Благоевград.

Пробите, които са направени в България, са над 250. 

Получих уверение, че част от фармацевтите ще опитат да вразумят вербално клиентите, че не нужно и възможно да се купуват големи количества лекарства. Ръководството на фармацевтичния съюз ме увери, че фармацевтите изпълняват съвестно своите задължения, добави той. 

81 са случаите на COVID-19 в България. Над 250 са общо изработените за деня проби. Това стана ясно от думите на генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в 17.00 часа. Основно случаите са съсредоточени в София, има още от Ловеч, Перник, Плевен, Варна, Габрово, Лом и Благоевград. По отношение на столичните болници също има разширяване, като към досегашните се прибавя и "Софиямед". Генерал-майор Мутафчийски припомни какви са мерките, които се предприемат незабавно след установяването на пациент с COVID-19: Изолиране на пациента, идентифициране на персонала, който е работил през цялото време с него и пътеката, по която е минал. Установяване на всички контактни лица от персонала и ограничаване на достъпа до лечебното заведение, докато не се извършат тези мероприятия, плюс тежка дезинфекция. След това болницата продължава да работи.

Posted by Военномедицинска академия - ВМА on Tuesday, March 17, 2020

Всичко най-актуално по темата за коронавируса ТУК

За повече новини ни последвайте в страниците ни във Фейсбук и в Туитър

Абонирайте се и за канала ни в YouTube

Прочетете още