Лари Кинг: едно от най-разпознаваемите лица в американската телевизия

Легендарният американски радио и телевизионен водещ Лари Кинг почина на 87-годишна възраст в болница в Лос Анджелис. Кинг стана световно известен с работата си в Си Ен Ен между 1985 и 2010 година. Той е познат с пространните си интервюта с политици и знаменитости, провеждани в неподражаемия му стил. Ще бъде запомнен и като коментатор посредством вестникарските му колонки и една от първите знаменитости със запомнящо се присъствие в социалната мрежа "Туитър". 

Почина Лари Кинг

Той бе едно от най-разпознаваемите лица в американската телевизия. Предаването му "Лари Кинг лайв" бе в ефир 25 години и всяка вечер се гледаше от над милион и половина зрители.

Записано е в книгата на рекордите „Гинес“ като предаване с най-дълъг живот в ефир. Почти няма световна личност от политиката или шоубизнеса, която да не е гостувала на Лари Кинг. Журналистът е направил повече от 50 000 интервюта за цялата си кариера.

Разговарял е със световни личности като Нелсън Мандела, Ясер Арафат, Владимир Путин, Франк Синатра и с всички американски президенти от Ричард Никсън до наши дни.

Лари Кинг бе известен със собствен стил - например често не се подготвяше задълбочено за интервюта, тъй като предпочита да не знае много повече от зрителите, за да задава въпросите, които те биха си задали, докато слушат събеседника. Той също така избираше да не влиза в остра конфронтация, а по-меко да търси отговорите, които иска да получи.

Лорънс Харви Зингър, както е рожденото му име, е роден на 19 ноември 1933 г. в Бруклин. Родителите му са ортодоксални евреи, емигрирали от територията на днешна Австрия и Литва. В най-гледаното време на Си Ен Ен е от 1985 г., когато медията все още съществува едва от пет години.

След 25 години на екран, през лятото на 2010 г. Лари Кинг обяви, че напуска телевизията, за да прекарва повече време със семейството си. След напускането на CNN обаче, известно време води предаването „Larry King Now“ излъчвано по телевизионния Russia Today (RT) America.

Извън телевизионната си кариера Кинг е участвал в няколко филма, озвучавал е анимационни продукции, написал е няколко книги за сърдечните заболявания (след като прекарва инфаркт), а през 2009 г. излиза и автобиографията му "My Remarkable Journey".

Лари Кинг е известен и с това, че се е женил цели осем пъти, два от които за една и съща жена. През по-голямата част от живота си водещият или се е женил, или е бил в развод. От всичките си бракове има четири деца.

Американският журналист бе хоспитализиран в началото на годината със симптоми на коронавирус. Преди това обаче има зад гърба си множество здравословни проблеми от средата на осемдесетте насам - инфаркт, рак на белите дробове, диабет, получи удар и през 2019 г.

За работата си като водещ той казваше: "Дългът ми, както го виждам, е да съм проводник. Задавам най-добрите въпроси, които мога. Слушам отговорите. Опитвам се да задавам уточняващи въпроси и се надявам, че зрителите ще си направят заключение. Не съм там, за да правя заключения".

Прочетете още