Хиляди арестувани на демонстрациите в Русия в подкрепа на Навални

Великобритания изрази безпокойство от задържането на мирно протестиращи хора в Русия. Руското външно ведомство прикани и САЩ да не се месят във вътрешните работи на федерацията. България обаче също не остана безучастна и външният ни министър Екатерина Захариева заяви: "Осъждаме арестите на мирни демонстранти, подкрепящи Алексей Навални в цяла Русия, и призоваваме да бъдат незабавно освободени"

| Свят
test

Руската полиция е задържала 1614 души в събота по време на демонстрациите в подкрепа на опозиционера Алексей Навални. Това съобщи неправителствената организация "ОВД-Инфо", проследяваща демонстрациите в страната, предаде Франс прес.

Сред близо десетохилядното множество на митинга в центъра на Москва журналисти от АФП станаха очевидци на груби арести и сблъсъци между полицаи и демонстранти, посочва агенцията.

Задържаха и съпругата на Навални

Според оценката на репортери на Ройтерс демонстрантите в Москва са около 40 000.

Във връзка с арестите по време на протестите, Великобритания призова Русия да спазва международните си ангажименти относно правата на човека, предаде Ройтерс.

Арести в Москва заради протести в подкрепа на Навални

"Дълбоко обезпокоени сме от задържането на мирно протестиращи хора и продължаваме да следим внимателно ситуацията", отбеляза в изявление британското външно министерство.

"Призоваваме руското правителство да зачита и изпълнява международните си ангажименти във връзка с правата на човека и да освободи задържаните по време на мирни демонстрации граждани", допълни министерството.

Американското посолство в Москва също излезе с коментар на случващото се в Русия. В отговор руското външно министерство заяви, че САЩ би трябвало да се заловят със собствените си вътрешни проблеми и да спрат да се месят във вътрешните проблеми на други държави.

Руското външно ведомство напомни, че московското посолство на САЩ изобщо не е реагирало на демонстрациите във Вашингтон на 6 януари с опити за щурм на Капитолия, нито е осъдило убийствата и арестите тогава. „Лицемерието е инструмент на американската дипломация, станал особено опасен по време на ковид епидемията. Заловете се със собствените си проблеми и спрете да се месите във вътрешните проблеми на други държави“, се казва в поста.

Министерството заявява, че протестите в САЩ са изгубили мирния си харатер заради действията на властите, нарекли впоследствие станалото атака срещу демокрацията. Ведомството "припомня многобройни нападения на американската полиция срещу журналисти от Руската федерация, отразявали протестите в САЩ през 2020 г., за които Вашингтон не е понесъл отговорност", се казва в информацията на ТАСС.

Вашингтон е като военен фронт преди встъпването в длъжност на Байдън

Освен това руската дипломация нарича фейк съобщения на западните медии, че московският протест днес е събрал 40 000 души. "Защо не и цели 4 милиона? Напомняме, че според публикуваните официални данни става дума за 4000", се казва в поста на външното министерство. 

И България обаче не остана безучастна към събитията в Русия. „Осъждаме арестите на мирни демонстранти, подкрепящи Алексей Навални в цяла Русия, и призоваваме да бъдат незабавно освободени. Свободата на мирен протест трябва да бъде зачитана“, написа външният ни министър Екатерина Захариева на профила си в Туитър. 

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още