Британски лекари са „загрижени“ заради удължения срок за повторна ваксинация срещу Ковид

| Коронавирус, Свят

Главната лекарска организация във Великобритания заяви, че е загрижена заради решението втората доза от ваксината срещу Ковид-19 да се инжектира до 12 седмици след първата, съобщи Асошиейтед прес.

Производителите и Световната здравна организация препоръчват много по-кратък интервал.

СЗО: Британският вариант на коронавируса е достигнал най-малко 60 страни

Британските власти възприеха тази политика, за да имат повече хора шанс да получат защитата от първата доза. Досега почти 5,5 милиона души са ваксинирани в държавата с най-много смъртни случаи в Европа. Използваните ваксини са на "Пфайзер"/"Бионтех" и на "Астра Зенека"/Оксфордски университет.

Докато от "Астра Зенека" казаха, че очакват една доза от ваксината им да осигурява защита до 12 седмици, от "Пфайзер" заявиха, че не са тествали ефикасност на ваксината при такъв дълъг период между двете инжекции.

Британската медицинска асоциация призова главния здравен инспектор да "преразгледа спешно" политиката за ваксината на "Пфайзер" заради опасения, че подобно забавяне е прието само във Великобритания

От "Пфайзер" казват, че втората доза трябва да се поставя 21 дни след първата. Световната здравна организация допуска втората доза на ваксините да се поставят до шест седмици след първата.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още