Здравният министър: Ще си дадем 14 дни преди да разхлабим мерките

Няма лесно да отстъпим от позициите, които сме постигнали. Именно затова предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори. Това заяви във Варна министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той допълни, че след предстоящото разхлабване на мерките в секторите „Култура” и „Спорт”, ще бъде даден срок от 14 за наблюдение, преди предприемане на нова крачка.

„Никога не очаквайте от мен да взема решение под натиск. Доказал съм две неща – едното че, че съм последователен в думите и действията си, а второто – всичко онова, което сме казали, се е случило”, коментира министърът. Той добави, че разговорите с ресторантьорите и хотелиерите ще продължат.  

Здравният министър увери, че има достатъчно ваксини и няма никакви притеснения. От поръчаните дози антигенни ваксини на двете фирми, които ги произвеждат,  ще пристигнат  за над 3 милиона граждани. Ако количествата намалеят, се очакват за около 2 милиона, което е абсолютно достатъчно за страната ни.  

Във Варна проф. Костадин Ангелов се срещна с директорите на регионалните здравни инспекции на областите Варна, Добрич, Шумен, Разград, Търговище и Силистра. Участие в съвещанието взеха и представители на съответните регионални управления на образованието и дирекциите по социално подпомагане.

След срещата стана ясно, че броят на желаещите учители да се ваксинират расте. Сред учителите и непедагогическия персонал интересът надвишава 30%. Същата тенденция се наблюдаваме и сред работещите в социалната сфера.

Прочетете още