На първо четене: Хората в изолация ще гласуват чрез мобилни урни

Тодор Байчев от БСП изрази становище, че предложените промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение противоречат на разпоредбите в Изборния кодекс

Хората под карантина или в изолация ще гласуват на предстоящите избори чрез мобилни урни или в специални секции, решиха на първо четене депутатите в Народното събрание чрез промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Кой от двата варианта ще се прилага, ще решават от Централната избирателна комисия.  От ЦИК ще отговарят и за обезпечаването на здравната сигурност на всички участници в изборния процес. Според приетите промени гражданите с изтекли лични документи ще могат да гласуват с тях на предстоящите избори, както в страната, така и в чужбина.

Валери Симеонов: Изборите трябваше да бъдат максимално отдалечени от пика на пандемията

Поставените под карантина или изолация ще могат да гласуват на предстоящите избори чрез подвижни урни или в специални секции по преценка на Централната избирателна комисия, каза Красимир Ципов от ГЕРБ.

"Предлагаме основно гласуването на избирателите, които са поставени под задължителна карантина да стане чрез подвижни избирателни кутии или в отделни избирателни секции", обясни той.

Това че ЦИК ще решава дали да се създават специални секции, извън описаните в изборния кодекс, може да доведе до обжалване в съда, смята Филип Попов от БСП. Според него не е изяснено и как хората под карантина ще доказват, че са карантинирани.

БСП внесе в парламента предложения за промени в ИК

"Човекът, който ще подаде заявления, ако се разболее да речем на 3-и, как ще гарантира и ще докаже, че е карантиниран, след като удостоверението от РЗИ се получава няколко дни след като човек бъде карантиниран?", попита той.

Тодор Байчев от БСП изрази становище, че предложените промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение противоречат на разпоредбите в Изборния кодекс.

"Според Избирателния кодекс с подвижни избирателни кутии гласуват само хора с трайни увреждания, а според Закона за извънредното положение това право имат и карантинирани хора. Това ще създаде една възможност за обжалване, включително пред Конституционния съд", заяви Байчев. 

Според приетите на първо четене поправки ЦИК ще отговаря за организацията и реда на изборите, така че да се гарантират живота и здравето на всички участници, а хората с изтекли лични документи ще могат да гласуват с тях в България или чужбина, без да се необходими допълни удостоверения.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още