Ново разхлабване на мерките от понеделник

Д-р Цветеслава Гълъбова: Пандемията показа колко е дехуманизирана здравната система

Слагането на маските доведе до падане на маските, видяхме много хора в истинската им светлина, което за мен е една сериозна поука, допълва психиатърът

Пандемичната 2020 година ни показа колко е дехуманизирана здравната система, една от поуките от нея е, че сме се самозабравили. Слагането на маски от друга страна доведе до падане на маски и видяхме много хора в истинската им светлина, което също е една сериозна поука.

Думите са на директора на държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски” д-р Цветеслава Гълъбова. Пред Дарик тя изтъкна, че е оптимист за 2021 година по отношение на коронавируса, с аргумента, че нищо, което противоречи на житейската логика, не остава за твърде дълго време.

Препоръките на психиатъра са да мислим малко повече със собствените си глави, да анализираме и да можем да носим отговорност.

Видя се колко е дехуманизирана здравната система, не само нашата. Видя се, че високотехнологичната медицина е нещо чудесно, но май човещината вече я няма и това е тежко, когато си болен. Хубаво е да има апаратура, хубаво е да се правят изследвания, но е хубаво и някой да те държи за ръка и да бъде милосърден. В България обаче няма вече милосърдни сестри, има професионалисти по здравни грижи, които на всичкото отгоре са и малко. Както и лекарите...

Една от поуките за мен е, че сме се самозабравили цялото човечество. Видя се как нещо дребно, невидимо, ни вкара в други релси. Би трябвало да бъдем малко по-човечни, да мислим повече в перспектива и не толкова материално, да се задоволяваме с по-малко и да не забравяме, че сме хора и трябва да общуваме, макар и с маски,” посъветва д-р Гълъбова.

В интерес на истината слагането на маските доведе до падане на маските. Много хора ги видяхме в истинската светлина, което за мен е една сериозна поука. Много хора си пренаредиха и приоритетите, и приятелствата, защото станаха ясни много неща за хората около тях. Което е обичайно – във време на изпитания винаги лустрото пада. Това, социалното, което ни прави излъскани, социално приемливи, търсени... Когато има сериозна криза, независимо дали в личните отношения или в обществените, лустрото пада и се вижда кой какъв е,” допълни психиатърът.

Чуйте интервюто в аудиофайла:

Прочетете още