46-то Народно събрание започна работа (обзор)

С тържествено заседание 46-то Народно събрание започна работа. Заседанието бе открито от най-възрастния народен представител Мика Зайкова от „Има такъв народ”. Тя предупреди депутатите, че ги очаква много работа и ги призова да бъдат разумни и да работят заедно. Депутатите положиха клетва, а парламентарните групи представиха приоритетите си. За председател на новия парламент бе избрана Ива Митева.

Мика Зайкова призова депутатите да бъдат добри, усмихнати и конструктивни и ги помоли: „Да не забравяте какво ни е поръчал суверенът. И да се стегнем и да започнем да работим. Да структурираме Народното събрание, да си изберем правителство, което е най-важното. Явно е, че правителството може да бъде в малцинство, по-важното е кои са приоритетите на това правителство и политиките, чрез които то ще осъществи тези приоритети.“

Мика Зайкова: Хайде вече да спрем с демократичните процедури и да се захванем за работа

До 15 дни ще стане ясно дали ще има ново правителство или нови избори, заяви председателят на ПГ на „Има такъв народ” Тошко Йорданов.

„Ако предварително заявените декларации за промяна на държавата, а не за желание за постове, са верни, би трябвало да има правителство, което да продължи работата, която започна служебния кабинет, защото това е посоката, според нас, в която трябва да се развива страната. Ако няма - вероятността да отидем на предсрочни избори, поредни, е голяма.“

Тошко Йорданов: До 15 дни ще стане ясно дали ще се ходи на нови избори

ГЕРБ-СДС ще бъдат опозиция в новия парламент, заяви от парламентраната трибуна председателят на ПГ Десислава Атанасова. Според ГЕРБ сложната задача, която българското общество е поставило, няма да бъде решена и в това Народно събрание.

ГЕРБ ще бъде силна, конструктивна и компетентна опозиция, каза Десислава Атанасова

Лидерът на БС Корнелия Нинова очерта четири предизвикателства пред странтаа, като едно от тях е съставянето на  стабилно правителство с ясен времеви хоризонт и национални надпартийни приоритети. Трети избори в кратък период ще бъдат тежко изпитание на България, посочи Нинова.

Нинова очерта в парламента четири държавнически предизвикателства пред политическите сили

„Ако първите два мандата не успеят и ако президентът реши да връчи третия - последната възможност, на нас, да предложим приоритети, върху които да стъпим -  прозрачни разговори за тях, състав на кабинет, в който да бъдат поканени министри от служебния кабинет, и да гарантираме стабилност на държавата и сигурност на хората.“

„Демократична България” ще говори с всички в новия парламент по националните приоритети, заяви Христо Иванов. Като най-важни той посочи подготовката за задаваща се следваща Covid вълна, максимално бързо да се осигури внасянето на Плана за възстановяване.

Христо Иванов: Трябва да отстоим българския национален интерес

Според Христо Иванов трябва и максимално бързо да започне работата по бюджет на промяната, в който да се заложи моделът за възстановяване и решителни мерки за подобряване на ефективността на публичните разходи.

Разговорът за реформа в здравеопазването трябва да започне веднага, подчерта Иванов.

ДПС ще работи за това да има правителство, заяви председателят на партията Мустафа Карадайъ. Изборите показаха, че хората искат промяна, заяви той и допълни:

„Тази промяна минава през диалог и необходимите компромиси в името на голямата цел - достоен живот за всеки български гражданин. Ако заменим едно безвремие с друго безвремие, няма смисъл да си губим времето. Ако вместо от джипката, от телевизора чакаме какви постижения имат управляващите, няма смисъм да си губим времето. И всички, които поемат управлението, трябва да знаят, няма време.“

Председателят на ПГ с ново име „Изправи се БГ. Ние идваме” Мая Манолова поздрави „Има такъв народ” за това, че са прекратили 12 - годишната хегемония на ГЕРБ. Тя заяви, че са готови за разговорикакто с тях, така и с „Демократична България”. Манолова предупреди, че отново може за излязат на улицата.

Манолова: При първия знак, че се готви подмяна, ние идваме обратно на площадите

„Мигът, в който някой се обърка, че тук сме за реалити формат, че тук сме за социален експеримент с българските граждани, че тук сме за фейсбук демокрация или за телевизията прави силата, за тънки партийни сметки или за други форми на подмяна и партиен инженеринг, ние ще излезем на площадите и ще протестираме, както го правехме досега.“

Бяха направени две предложения за председател на 46-то Народно събрание – Ива Митева от Има такъв народ и Кристиан Вигенин от БСП. За председател на новия парламент бе избрана Ива Митева.

Избраха Ива Митева за председател на 46-ото Народно събрание

Прочетете още