44 са се оказали жертвите на инцидента на „Струма“, един човек липсва

Прокуратурата е отхвърлила версия за терористичен акт. Към този момент остава версията за човешка грешка

| България, Общество

Чуйте повече от думите на Милева и Сарафов. Записа ги Теодор Лазаров

Намерени са 44 трупа при следствените действия след инцидента на магистрала "Струма", а в болница са настанени 7 души. Общо 52 души са били регистрирани на граничен пункт "Капитан Андреево", че пътуват в автобуса. Математическата сметка показва, че един човек е в неизвестност. Първоначалната версия е, че някой от пътниците може да се е прекачил в един от другите автобуси. Това стана ясно по време на брифиг на държавното обвинение във връзка с трагичния инцидент на магистрала "Струма", при който загинаха над 40 души. 

Четиресет и пет души загинаха в автобусна катастрофа и пожар

Не седем, а осем души са се измъкнали от пожара в северномакедонския пътнически автобус на „Струма“ през счупения заден прозорец, разказал пред разследващите мъжът, който с чук счупил стъклото на рейса. Тоест, един човек липсва, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.  

Сформиран е екип от следователи и прокурори за разследването на трагедията на „Струма”

Прокуратурата е отхвърлила версия за терористичен акт, стана ясно по време на брифинга на обвинението. Основната версия, която се разглежда към момента е човешка грешка. 

Разпитани са свидетели, разпитани са 2 души от оцелелите. Те дават обективна информация, препокриват им се показанията, имат много ясни спомени. В момента се разпитват още двама, които са настанени в "Пирогов", обяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Какви са стъпките по изясняването на причините за инцидента на „Струма”?

От изявлението му стана ясно, че до момента данни за взрив при инцидента няма. Силен звук се е чул при удара на автобуса в мантинелата. Именно от този удар е бил предизвикан и пожарът. Ударената мантинела, стържейки се в асфалта, произвела искри, които подпалили нафтата и маслото на автобуса. Сарафов отхвърли хипотезите, че в рейса е превозвано гориво в туби, което да се е възпламенило. Припомняме, че в някои медии се появиха спекулации, че в автобуса са превозвани туби с бензин, купен от Истанбул на по-ниски цени

От прокуратурата обявиха, че към момента няма свидетели на инцидента, въпреки че в медийното пространство се тиражират разкази от очевидци. Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов го определи като "псевдосвидетели".

Пациентите, пострадали в инцидента на „Струма“, са в стабилно общо състояние

Главният прокурор е решил да разпореди на ВАП да извърши проверка на пътната маркировка и сигнализацията по пътищата на цялата страна, още стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева. 

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още