40 пострадали при протест в София

Около 40  души пострадаха на протест пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, след като полицията изплзва срещу тях лютив спрей. Протестиращите настояват за оставката на правителството заради водната криза и проблемите с въздуха в страната.

След като им бе отказана среща с представители на регионалното министерство, те опитаха да влязат в сградата. Стигна се до сблъсък с полицията, при който униформените отговориха със спрей. Пострадали са и двама полицаи. Единият е с фрактура на гръдния кош. 

Сблъсъци, сълзотворен газ и ранени след протеста в София (СНИМКИ и ВИДЕО)

Около 500 души се събраха по обед на протест пред Министерството на регионалното развитие с искане за оставка на правителството на ГЕРБ.

Протестът бе организиран от партия „Възраждане” като в него се включиха  граждани от различни български градове.  Двама представители на протесиращите влязоха в министерството и поискаха среща с представител на ведомството. След като такава бе отказана протестиращите опитаха да влязат в сградата и се стигна до сблъсък с полицията.

Перничани поискаха оставки в центъра на София 

След няколоко минути стълкновение на входа на министерството, протестиращите се отдръпнаха и стана ясно, че полицията е използвала лютив спрей, за да ги разпръсне. Пострадали са около 40 души. Йорданка Колева бе сред тях.

"Бях отпред. Пръскаха нещо, нито видях какво, хем съм с очила и след това нищо не виждах. Продължава да ми пари."

На тел. 112  протестиращите потърсиха помощ и на място бяха изпратени линейки.

За Дарик от столичната „Спешна помощ” уточниха, че пред министерството са изпратени 6 линейки, които са на място са се погрижили за около 30 души, като на най-серизоно пострадалите  са направени промивки ии превръзки.

В болница са откарани 3-ма души с по-сериозни оплаквания. Общо шестима души бяха прегледани и освободени за домашно лечение от медиците в УМБАЛ "Царица Йоанна". Според пострадалите употребата на сила от страна на полицията е било абсолютно ненужно:

По време на протеста пред МРРБ освен граждани са пострадали и двама полицаи, един от които с фрактура на гръдния кош.Служителите на реда са били ударени с част от дръжка на знаме обясни една от пострадалите униформени Александра Николова от СДВР:

"Те се опитаха да нахлуят в сградата на Министерството, в един момент с колегата ми, който беше до мен и който беше ударен с метален прът в областта на гърдите. Ние нямаме нищо против хората да протестират, напротив, ние сме граждани също като тях, заставаме зад тяхната позиция, но искаме това да бъде справедливо. Да бъде законно, както закона го позволява в случая."

Чуйте повече в звуковия файл: 

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още