38-годишен баща е принуден да заплаща по 3500 лева месечно, за да живее

Причината – здравните власти променили заплащането на неговото лечение, така че да се покриват не цялата терапия и необходимата му храна, а едва една трета от тях

38-годишен баща, който чака трансплантация, е принуден да заплаща по 3500 лева на месец, за да живее. Причината – здравните власти променили заплащането на неговото лечение, така че да се покриват не цялата терапия и необходимата му храна, а едва една трета от тях.

Делян Митрев получава мезентериална тромбоза или “инфаркт” на червата и след последваща операция губи тънкото си черво и част от дебелото. За да продължи да живее, са му нужни венозно хранене и системи почти през цялото денонощие, разказа пред Дарик самият той.

Тънките черва са ми отрязани и трябва да съм на парентерално хранене до края на живота си, защото това, което приемам през устата си, няма кой да го усвоява. Това е една венозна храна, но тя не е достатъчна, влива се почти 24 часа, отделно има необходимост от вливане на витамини, минерали, микро и макроелементи, които няма как да се набавят по друг начин,” обясни той.

Това, което държавата заплаща, е било промемено през 2018 година. Дотогава е заплащала всичко, а сега заплаща 1/3 от цялата терапия. Налага се останалото да купуваме сами, като стойността варира, но излиза от порядъка на 3500 лева месечно. Подали сме документи официално за трансплантация. За съжаление обаче тя не се извършва в България, няма и лицензирана болница.”

Преди години е имало подобен проблем, но благодарение на бившата шефка на Агенцията по трансплантация Марияна Симеонова той е бил решен.

„Благодарение на нея е бил оправен този проблем и държавата е заплащала всичко. В момента някой просто е намалил стойността изключително много и може би трябва да караме на фотосинтеза,” споделя още Делян.

Аз искам да живея, имам син, радвам се като го виждам всеки ден. Трудно е от финансова гледна точка, а да не говорим за психическата. Защото на семейството ми изобщо не му е леко. По цял ден съм вързан на система и... единственото, което е, че се радвам, че съм жив.

Приятели и роднини на Делян създават сайта teamdelyan.com, където желаещите да помогнат, могат да подадат ръка.

Репортаж по темата можете да чуете в аудиофайла.

Прочетете още