38 години ще са ни нужни, за да догоним продължителността на живота в Западна Европа

Ако в най-развитите европейски държави доплащането за лекарства от страна на пациентите е 5 процента, в България този процент достига 37

Ако здравеопазването ни продължи да се развива с темповете, с които го прави, ще ни трябват 38 години, за да достигнем средната продължителност на живота в развитите европейски държави. Към момента българите живеят средно със 7 години по-малко в сравнение с гражданите на петте най-развити държави в Европа.

Това обявиха лекари и експерти по време на пресконференция за ускорено развитие на родното здравеопазване. Ако в най-големите държави доплащането за лекарства от страна на пациентите е 5 процента, в България този процент достига 37.

Ако нашето здравеопазване отчита развитие, то паралелното развитие на системите в големите европейски държави се случва с много по-бързи темпове. Нашата държава отделя по-малко средства за здраве, а българите плащаме повече за здравни услуги, отколкото европейците, бе отчетено на пресконференцията.

СЗО: Една четвърт от населението ще има проблеми със слуха през 2050 г.

Ако България отделя 8 процента от брутния вътрешен продукт за здравеопазване, разходът на човек от населението ще достигне около 1200 евро, при 2500 евро – в Западна Европа. А в момента средствата, които България отделя, са значително по-малко и те не могат да бъдат обяснени само с това, че икономиката ни е слаба,” каза Деян Денев - изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Държавата ни е най-бедната в Европейския съюз, но въпреки всичко се оказва, че здравната система се управлява толкова неефективно, че българинът е принуден да доплаща до 37 процента за лекарства.

Това, че се доплаща повече за лекарства в България, се отразява пряко върху придържането към терапията. Защото, на фона на другите разходи за живот, които имат българските пациенти над определена възраст, те са изправени пред избора дали да не се лишат от определени лекарства,” допълни председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова

Вирусолог: Комбинация от дози на различни ваксини дава по-добър имунен отговор

Експертите направиха сравнение на база развитието на родното здравеопазване от 1960 година насам.

В България има повишаване на продължителността на живота. Но, ако продължаваме да се развиваме по този начин, ще са ни нужни 38 години, за да догоним средната продължителност на живота в петте най-развити държави в Европейския съюз,” каза председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

В заключение експертите посочиха, че инвестиция в здравеопазването, направена днес, носи първите ползи след 10 години.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още