30 листи с общо 132 кандидати регистрира РИК-Габрово

По 33-ма се състезават за работно място в бъдещия парламент

Всички партии и коалиции, регистрирани в ЦИК за участие в парламентарните избори, общо 30, регистрираха листи и в Габрово. Кандидатите за четирите депутатски места в Габровски многомандатен избирателен район са 132. Няма друго работно място, за което да се състезават по 33-ма кандидати.

Листите в някои случаи са много кратки - само с едно име. Има такива с двама,трима, четирима кандидати ... И разбира се осем -  максималният брой. Основните политически играчи ГЕРБ, БСП и ДПС регистрират пълни листи, но и нови партии като "Републиканци за България" и "Има такъв народ" - също. Листа с осем имена имат "Патриотичната коалиция" и "Движение заедно за промяна". На други не им достигат един, двама или трима, за да дублират мандатите.

Ако отворите публичния регистър на кандидатите за народни представители, ще се изненадате колко много непознати лица искат да ви представляват в законодателната власт.  Най - разпознаваеми, обяснимо, са кандидатите от ГЕРБ, на властови или изборни позиции от предишния мандат: Томислав Дончев, Невена Минева, Николай Сираков, Климент Кунев и т.н.

В листата на БСП, начело с Крум Дончев, който може да има европейска популярност, но за Габрово е ново лице, по позната е Кристина Сидорова на втора позиция. Останалите може би са познати в различните общини. Сред другите, с присъствие в политиката досега, са Мариян Костадинов, Добромир Валачев, Борис Вангелов, Пепа Сомлева, Ивелин Стоянов, подредени произволно.

Както личи, че на полето на изборната битката излизат играчи с опит, така и изглежда, че някои от кандидатите едвам са се навили. В други случаи пък цялата партия е в кандидатската листа. Но и очакванията на публиката за предстоящата кампания не са кой знае колко големи. Местните политически централи не бяха особено активни в периода на подготовка и не само не търсеха публичност за намеренията си, ами не скриваха, че до последния момент чакат какво ще кажат лидерите от София. Обществото не излъчи нито един инициативен комитет, който да предложи за дебата безспорна личност като независим кандидат. Което може би означава, че гражданите и политиците не са равностойни отбори. И още, че и едните, и другите, си заслужава предстоящите избори.  

Прочетете още