13 юли: Ден на национален траур за жертвите от пандемията в Казахстан

Казахстанските медици откриха през изтеклото денонощие 1798 нови случая на заразяване с Ковид-19, с което общият им брой достига 58 253

| Коронавирус, Свят

Жителите на Казахстан ще почетат утре по обед с едноминутно мълчание своите сънародници, починали след заразяване с новия коронавирус. Това съобщи Ерлан Карин, съветник на казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев, предаде ТАСС.

Президентът Токаев обяви 13 юли за ден на национален траур за жертвите от пандемията, напомня агенцията.

Казахстанските медици откриха през изтеклото денонощие 1798 нови случая на заразяване с Ковид-19, с което общият им брой достига 58 253, съобщи днес здравното министерство на страната.

Инфектираните са 0,3 процента от всички жители на Казахстан - 18,7 милиона души. До момента са оздравели общо 33 814 от тях, включително 1314 през последните 24 часа.

Данните за смъртните случаи в Казахстан се съобщават от ведомството веднъж седмично. Последните датират от понеделник - към 6 юли в страната са регистрирани общо 264 починали с диагноза Ковид-19.

До днес в централноазиатската държава са извършени 1 694 586 теста за коронавируса с 3,3 на сто положителни резултати. С оглед влошаването на епидемиологичната ситуация властите въведоха преди седмица допълнителни карантинни мерки, които ще действат до 19 юли, но може да бъдат продължени или подсилени, посочва ТАСС.

В петък казахстанските власти опровергаха твърдения на китайското посолство в страната, според които в редица области на Казахстан се разпространява нов вирус, "далеч по-смъртоносен" от причинителя на заболяването Ковид-19. Този патоген довел до смъртта на 1772 души през първото шестмесечие на годината, а само през юни убил 628, заяви мисията, цитирана от Франс прес.
В комюникето на посолството се говори отначало за "казахска пневмония", после за "не-Ковидна пневмония". Според посолството тя е засегнала три региона на Казахстан и сред жертвите има китайци.

Твърденията "на китайски медии (. . .) не отговарят на истината", увери в петък казахстанското здравно министерство, без да спомене комюникето от посолството на Пекин. Помолен за коментар, говорителят на китайската дипломация Чжао Лицзян каза пред журналисти, че Китай би желал "да получи повече информация" и "се надява да продължи борбата с епидемията съвместно с Казахстан".

Световната здравна организация заяви по същия повод, че следи ситуацията в Казахстан и "работи с властите на място с оглед разследване". Директорът на СЗО за извънредните ситуации в здравеопазването Майкъл Райън изрази предположение, че в част от споменатите случаи всъщност става дума за Ковид-19. "Има и други възможни причини за поява на огнища на атипични пневмонии", добави той.

Прочетете още